Advertisement
HABERLER ABONE OL

(Güncellendi 11:25)

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "TCMB tüm gerekli adımları bağımsız şekilde atabilmeli" dedi.

Özilhan, TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Bağımsız kurumlar güçlü olmalı ve ellerindeki yetkiyi tam kullanabilmeli. Yüksek enflasyon uzun vadeli düşünmeyi imksansızlaştırır. Ekonomide birinci öncelik makroekonomik istikrarın sağlanmasıdır. İç tasarruflar yeterli düzeyde değil. Bütçe disiplini sağlanmalı, kamu harcamalarının etkisi iyi hesaplanmalı. Sürdürülebilir büyüme i,çin şirketler teknoloji dönüşüme hazır olmalı. Hem hızlı büyümeliyiz hem de çevrenin korunmasını önemsemeliyiz. Ekonomide birikmiş sorunlara karşı güçlü adımlar atılmalı. Bürokrasi etkin ve hızlı bir şekilde yapılandırılmalı. Seçim sonra devletin kurumsal kapasitesi güçlenmeli" şeklinde konuştu.

Özilhan'ın ardından kürsüye gelen TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de "Dün MB tarafından atılan adım son iki haftadır yaşanan süreçte bir miktar rahatlık sağladı. Bundan sonraki süreçte ekonomi yönetiminin ahenk içinde politika yapmasını bekliyoruz" dedi. 

"Yüksek büyüme ile ekonominin tekerleri hızlı dönüyor ama yüksek cari açık ve enflasyon ile patinaj yapıyoruz. Şu anda yaşadığımız durum budur" diyen Bilecik, "Bir an önce ekonomimize duyulan güveni yeniden tesis etmemiz gerekiyor, aksi halde ekonomimiz sert bir düzeltmeyle karşı karşıya kalacaktır." ifadesini kullandı.

Bilecik'in açıklamaları şöyle:

"Toplumsal ve siyasal olaylar toplumu doğrudan ve dolaylı etkiliyor. İyi siyaset güçlü ekonomi, güçlü ekonomi güçlü ülke. Her zamankiden fazla istişareye İhtiyacımız var.

Ekonomimizin geldiği durum gelecekten önce bugünü daha fazla tartışmamızı konuşmamızı gerektiriyor. İlkelerimiz gereği hiçbir zaman siyasete karışmayız .

Güven veren yeni bir ekonomi anlayışına ihtiyacımız var. Bol ve ucuz para döneminin bir gün sona erecegini biliyorduk. Ve bunu daha önce dile getirmistik. 

Dış borç kamu yada özel sektör farketmeden kur riski taşıyor ve şu an bunu yaşıyoruz.

Bugünkü durumda olmamızın sebebi reformların ertelenmesidir. Artık içinde bulunduğumuz gerçeği kabul edip ona göre politikalar yapılmalı. Günü birlik tedbir ve paketler sürdürülebilirliği sorgulanır hale getirir

Rekabet gücümüzü artırmak için inovasyon yapmak zorundayız.

Secim öncesi art arda pek çok paket açıklandı. Yakıtta ÖTV, konut için KDV indirimi, her yıl vergi affı var. Çok kuvvetli bir vergi reformuna ihtiyacımız var.

Hukuk herşeyin üstünde olmalıdır. Kuvvetler ayrılığı bir entelektüel tartışma konusu degildir.