Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(Güncellendi)

Merkez Bankası'nın son dönemdeki hamleleriyle 4.92'li rekor seviyelerden gevşeyen kur yeni haftaya hafif yükselişle başladı.

Geçen haftayı 4.4652 seviyelerinde tamamlayan kur bugüne 4.48 seviyelerinde başlarken büyüme ve cari açık verilerinin ardından %1.2 artarak 4.53'ün üzerine yükseldi, daha sonra 4.50'ye çekildi. Euro %1.2 artışla 5.33 olurken 10 yıllık tahvil faizi de 28 baz puan yükselerek %15.29 oldu.

Yurt içinde büyüme ve cari denge verileri açıklandı. 2017'nin son çeyreğinde % 7.3 büyüyen Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde % 7.4 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. Cari açık ise 5.43 milyar dolar olarak tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

 
Haftanın devamında ise 2 kritik Merkez Bankası'nın kararı izlenecek. Avrupa Merkez Bankası ve Fed'in kararları piyasaların radarında olacak. Fed'in bu hafta faiz artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor, üyelerin bu yıl için toplam 3 faiz artışı beklentisini koruyup korumadığı doların hareketi açısından önemli olacak.

Avrupa Merkez Bankası'nın ise varlık alım programını tamamlayıp tamamlamayacağına ilişkin mesaj verebileceği belirtiliyor.

QNB Finans Invest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede "büyümenin %7.1 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Ekonomideki yavaşlama eğilimini 2. çeyrekte daha belirgin şekilde göreceğiz. Büyüme olumlu gelse de piyasaya etkisi sınırlı kalabilir." değerlendirmesini yaptı.

Kudaloğlu kurda 4.45 - 4.50 bandında denge arayışı olduğunu, muhtemelen 4.45 seviyesi üzerinde kalabileceğini öngördü.

(Güncellendi)