Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Çin'e yönelik gümrük tarifeleri açıklanırken, Çin'in misilleme yapması durumunda ek vergiler geleceği uyarısında bulundu.

Beijing yönetimiyse hızlı bir şekilde misilleme yapılacağının sinyalini verdi.

Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, gelecek iki hafta içerisinde Çin yatırımlarına yönelik ABD kısıtlaması açıklanabileceğini belirtti.

Analistlerin, iki tarafın birbirini karşılıklı olarak yıpratma mücadelesine gireceğine dair beklentileri giderek artıyor.

Çin yönetimi, ABD ile arasındaki ticaret fazlasını daraltma konusunda gönüllü olduğunu gösterse de, geleceğin teknolojisini domine etme konusundaki sanayi politikasını değiştirmeyeceğini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Kamu medyası Xinhua tarafından aktarılan bir değerlendirmede “Çin ticaret savaşı istemiyor. Fakat kaprisli bir Washnigton karşısında Çin'in ulusal çıkarlarını savunmak için aktif bir şekilde karşı koymaktan başka seçeneği yok.” ifadesi yer aldı.

ABD'nin eski Başkanı Barack Obama'nın eski ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice, CNN'de Pazar günü gerçekleştirdiği mülakatta “Çin'in ticari uygulamalarına yönelikl endişeli olmamız için meşru sebeplerimiz var. Ama bunu çözmenin yolu ticaret savaşına girerek bedeli ABD'li işçiler, imalatçılar ve çiftçilerin ödemesi değil.” dedi.