Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk olan Rabobank Gelişen Piyasalar FX stratejisti Piotr Matys seçim sonrası piyasa beklentisini paylaştı. 

Pazartesi sabahı piyasada belli volatilite olacağını belirten Matys "Pazar akşamı Asya piyasalarında ilk tepkiyi ve TL'deki hareketi göreceğiz." dedi.

"LİRA DEĞER KAYBEDER"

Matys ilk turda Erdoğan kazanır ve Ak Parti parlamentoda sandalye çoğunluğunu sağlarsa ilk piyasa tepkisinin olumsuz olacağını ve Lira'nın daha fazla değer kaybedebileceğini söyledi.


Bu seçimlerin ötesinde yönetimin reformlara odaklanıp odaklanmayacağının önemli olduğunu belirten Matys "çift haneli enflasyon ve artan cari açığa rağmen teşvikler sürecek mi göreceğiz. Ben hala ihtiyatlı iyimserlik içindeyim, seçimlerden sonra ekonominin yeniden toparlanacağını, ekonominin yavaşlayacağını ve MB'nin daha fazla faiz arttıracağını düşünüyorum" dedi.

"4.45'E GERİLEYEBİLİR"

Eğer Ak Parti çoğunluğu sağlayamaz ve seçimler 2. tura kalırsa ilk piyasa tepkisinin olumlu olacağını belirten Matys, "O zaman Lira değer kazanacaktır. Bu senaryo gerçekleşirse kurda 4.45'lere çekilme olabilir." öngörüsünde bulundu.

"REKOR KIRABİLİR"

Kurda rekor seviyelerin de bazı koşullarda görülebileceğini belirten Matys "Seçimlerden sonra rasyonel tavır uygulanır, yapısal reformlara odaklanılırsa Lira kayıplarının bir kısmını telafi edebilir. Tabii bu ticaret savaşlarına da bağlı olacak. Eğer teşvikler sürer, cari açık artar, enflasyon yükselir, MB üzerinde baskı olursa Lira'da baskı artar ve o zaman biz rekor seviyeleri görebiliriz" yorumunu yaptı.