Advertisement
HABERLER ABONE OL

Brüksel'de ikinci gününe giren NATO zirvesinde kapalı kapılar ardında yapılan oturumda gerilimli dakikalar yaşandı. Dünkü açıklamalarında NATO için yeterince savunma bütçesi ayırmayan müttefik ülkeleri eleştiren Trump'ın, bugünkü oturumda konuşmasının tonunu sertleştirdiği belirtildi.

Alman haber ajansı DPA, Trump'ın müttefik ülkelerin savunma harcamalarını arttırmaması durumunda ABD'yi NATO çekmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

Reuters haber ajansı ise, NATO içerisinden iki kaynağa dayandırdığı haberinde Trump'ın kullandığı sert sözlere karşın ABD'yi NATO'dan çekmekle tehdit etmediğini bildirdi. Trump müttefik ülkelerden savunma harcamalarını arttırmaları için yakın bir tarih belirlemelerini istedi.

Litvanya Devlet Başkanı da Trump'ın ABD'yi NATO'dan çekmekle tehdit etmediğini söyledi.

TRUMP: TÜM ÜLKELER SAVUNMA HARCAMALARINI YÜZDE 2'YE ÇEKMEYİ KABUL ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinde yaşanan kriz sonrasında açıklamalarda bulundu. Trump, NATO zirvesini 'çok başarılı' olarak tanımlarken, tüm ülkelerin savunma harcamalarını yüzde 2'ye çekmeyi kabul ettiğini söyledi. 'NATO'ya inanıyorum' diyen ABD Başkanı, ABD'yi Kongre onayı olmadan NATO'dan çekebileceğini ancak buna gerek olmadığını belirtti.

Trump'ın açıklamalarından satır başları:

"Tüm ülkeler savunma harcamalarını arttırmayı kabul etti. Müttefikler savunma harcamalarını yüzde 2'nin ötesine çekecekler. ABD'nin NATO'ya bağlılığı çok güçlü. Müttefik ülkelere savunma harcamalarını ciddi bir biçimde arttırmamaları durumunda çok mutsuz olacaklarını söyledim. Çok mutsuz olduğumu onların bilmesine izin verdim."

"İki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var. NATO'ya inanıyorum. Müttefikler endişelenmiş olabilirler, çünkü ABD'ye adil muamele edilmiyor. Almanya savunma harcamalarını arttırıyor, neler olacağına bakacağız. NATO ülkeleri gayri safi milli hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya harcayacak. Yüzde 2 rakamına ulaştığımız zaman daha yükseğini konuşmaya başlayacağız. Aslında doğru rakamın yüzde 4 olduğunu düşünüyorum. Savunma harcamalarını arttırmak Rusya'ya yardım etmeyecek."

"ABD'Yİ NATO'DAN KONGRE ONAYI OLMADAN ÇEKEBİLİRİM"

ABD'yi NATO'dan Kongre onayı olmadan çekebilirim ancak bunun gerekli olduğunu düşünmüyorum. ABD, NATO'ya daha fazla para harcıyor ama NATO Avrupa'yı daha fazla koruyor.

Almanya ile Rusya arasındaki boru hattı konusunda endişeliyim. Kuzey Akımı hattını sevmedim. Putin'le görüşmem yapıcı gelişmelere öncülük edebilir. NATO ülkeleri Putin'le görüştüğüm için teşekkür etti. Putin'le ortak nihai amacımız, dünyanın hiçbir yerinde nükleer silah ve çatışmanın kalmaması. Putin ABD'nin rakibi ancak düşmanı değil. Putin'in Avrupa ve ABD için bir güvenlik tehdidi olmasını istemiyorum, bu nedenle NATO var.

İran bir noktada bizi arayacak ve onlarla bir anlaşma yapacağız."

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiği günden bu yana müttefik ülkelerin savunma bütçelerini arttırmalarını istiyor. 

Trump, göreve geldikten sonra yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını NATO taahhütleri çerçevesinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2’si seviyesine çıkarmayan ülkelere, "Taahhütlerini yerine getirmeyenler var. Onlarla ilgilenilecek." uyarısında bulunmuştu.

Ülkesinin NATO'ya en çok kaynak ayıran ülke olduğunu belirten ABD Başkanı, bunun adil olmadığını ve ABD'nin Avrupa'yı koruduğunu savunuyor.

haberturk.com