Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:16'da güncellendi)

Dolar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisine ilişkin olumlu değerlendirmeleri sonrası güç kazandı ve bu durum, emtia grubundaki düşüşleri ve gelişen piyasa para birimlerindeki kayıpları destekledi. Avrupa'da işlem gören hisse senetleri tırmanırken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti.

Dolar, büyük paralar karşısında değer kazanarak gelişen ülke para birimleri göstergesini iki haftanın en büyük düşüşünü sergilemeye itti. Yuan, neredeyse 1 yılın en zayıf seviyesine doğru geriledi. Sterlin, İngiltere'de enflasyonun beklentilerin altında kalmasının ardından değer kaybetti. Bloomberg'in emtia göstergesi, petrol vadelilerinin aşağı çekmesiyle düştü. ABD Hazine tahvili faizleri düşerken Avrupa devlet tahvilleri, karışık seyretti.

 

Powell, dün Senato komitesinde yaptığı konuşmada, herkesin işine yarayacak fazla bir şey söylemedi. Fed Başkanı, faiz artırım patikasını güçlendirmeyi amaçladığı görüldü, ancak kademeli sıkılaştırmanın "şimdilik" süreceğini söyleyerek seçeneklerini açık tuttu. Powell'ın konuşmasından sürpriz çıkmaması, dikkatlerin şirket karlarına dönmesine neden oldu. Bugün kar açıklayacak önemli şirketler arasında IBM ve Morgan Stanley yer alıyor. Bir yandan, 7,500 doların üzerine tırmanan Bitcoin, yılın en büyük üç günlük kazancını genişletti. 

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu devam ediyor. Karlarını açıklayacak şirketler arasında American Express, Microsoft, Taiwan Semiconductor Manufacturing ve Unilever yer alıyor.

*Euro Bölgesi'nde Çarşamba günü açıklanacak Haziran ayı enflasyon verisinin yıllık bazda hafifçe yükselerek yüzde 2 seviyesine ulaşması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, New Yorksaatiyle 07:38'de yüzde 0.5 yükseleek bir ayı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*S&P 500 endeks vadelileri, yüzde 0.05'ten daha az yükseldi ve beş haftadan daha fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.05'ten  daha az düştü.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2'lik bir düşüşle bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 yükselerek iki haftayı aşkın bir srüenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Euro, yüzde 0.4 değer kaybetti ve yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesi olan 1.1619 dolardan işlem gördü.

*Sterlin, yüzde 0.6 zayıfladı ve 10 ayı aşkın sürenin en zayıf seviyesi olan 1.3032 dolardan alıcı buldu.

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 düştü ve parite, 6 ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi olan 112.96'ya çıktı.

Tahviller

*ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, 1 baz puanlık bir düşüşle yüzde 2.85'e geriledi.

*İngiltere'de 10 yıllıkların faizi, 5 baz puan düşerek yedi haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 1.258'e indi.

*Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 0.1'lik bir düşüşle 11 ayın en düşük seviyesine indi.

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 0.7 geri çekildi ve yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesi olan varil başına 67.63 dolara indi.

*Altın, yüzde 0.3 kaybetti ve yaklaşık 1 yılın en düşük seviyesi olan ons başına 1,223.93 dolardan işlem gördü. 

(15:16'da güncellendi)