Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da cari işlemler fazlası Aralık ayında, küresel toparlanmanın talebi desteklemesi ile birlikte arttı. Bu durum, ülkenin borç yükünün azalması konusunda olumlu bir gelişme oldu.

Japonya Maliye Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Japonya'nın cari işlemler fazlası, Aralık ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30.5 artarak 1.195 trilyon yene (14.5 milyar dolar) çıktı. Bloomberg News'ın 25 ekonomiste yönelttiği anketin medyan tahmini, cari fazlanın 1.13 trilyon yen seviyesinde çıkması yönündeydi.

İhracat için talebin artması, bu yılın ilk çeyreğinde ekonomnin genişleyeceği yolundaki beklentileri destekliyor. Japonya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde muhtemelen daralma göstermiş durumda. Japonyanın cari fazlası, Standard & Poor's'un geçen ay, dokuz yıl sonra ilk kez ülkenin kredi notunu indirmesine karşın, ekonominin borç yükünü kaldırabileceği yolundaki bekleyişleri güçlendiriyor.

Societe Generale SA'nın Tokyo ofisinde Japonya baş ekonomisti Takuji Okubo, "ABD ve Avrupa'daki toparlanma cari fazlanın artmasına yardımcı oluyor. Küresel ekonomideki büyüme çerçevesi dikkate alındığında, Japonya muhtemelen cari fazlasını büyütmeye devam edecek" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen ay, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4.2'den yüzde 4.4'e yükseltti. Bloomberg News'un anketine göre, Japonya ekonomisi, geçen çeyrekte daralma gösterdikten sonra, 31 Mart'ta bitecek çeyrek dönem için yıllık yüzde 0.6 büyüyecek.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, Japonya'da ihracat Aralık ayında yıllık yüzde 14.0 artarken, ithalat yüzde 12.8'lik bir artış gösterdi.

Dış ticaretin geniş anlamda bir ölçümü olan cari işlemler fazlası ise Japonya'da 2010 yılında yüzde 28.5 artarak 17.1 trilyon yene çıktı. Cari fazla, böylelikle, üç yıl sonra ilk kez artış göstermiş oldu.