Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ankara Ticaret Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, OSTİM'de patlama sonrası bilirkişi incelemeleri devam ederken, şirketin sigortalarını yapan banka acentesinin yeterli bilgilendirmeyi yapmaması nedeniyle 'olmazsa olmaz' bazı teminatların kapsam dışında tutulduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

OSTİM'deki şirketin, bir banka şubesinden işyeri kredisi alırken işyerini de sigortalattığı ifade edilen açıklamada, şirketin sigorta poliçesine küçük tutarlar karşılığı eklenebilecek teminatların, banka şubesinin eksik sigorta bilgilendirmesi nedeniyle poliçeye eklenmediğinin anlaşıldığı kaydedildi. Açıklamada, bu nedenle şirketin sigortadan alacağı paranın, hasarları karşılamada ''devede kulak'' kalacağı belirtildi.

Ek teminatla işyeri sigortası kapsamında yer alabilecek İşveren Mali Sorumluluk Sigortasının, o işyerinde çalışan işçilerin hak sahipleri tarafından talep edilecek tazminatlarını, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) sağladığı yardımların üstünde ve dışında kalan tazminatları, SGK'nın açacağı rücu davalar sonucunda ödeme yükümlülüğü doğan tazminatlarla mahkeme masraflarını ve avukatlık ücretini karşılayabileceği kaydedilen açıklamada, ''Şirket İşveren Mali Sorumluluk Sigortası konusunda bilgilendirilmediği için işçi başına yaklaşık 250 bin lira gibi bir tazminat ödemek zorunda kalabilecek'' denildi.

Şirketin işyeri sigortası içerisinde yer almayan bir diğer teminatının da 3. Şahıslar Mali Sorumluluk Sigortası olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Söz konusu teminat işyeri sigortasına eklenmiş olsaydı, patlamada hayatını kaybeden ve müşteri olduğu belirlenen kişiyle ilgili her türlü zararı ile patlamada hazar gören 3. şahısların araçlarının zararları da bu poliçeden ödenebilecekti. Eksik teminatlardan bir diğeri de Komşuluk Mali Sorumluluk Sigortası. Bu sigorta da yapılmış olsaydı, etrafta zarar gören dükkanlar ve onların malları teminat altına alınmış olacaktı. Bu poliçelerin dışında, İş Durması Poliçesi ile Alternatif İşyeri Masrafları poliçeleri de sigorta paketi içinde ek teminatlarla genişletilebilecek hizmetler arasında yer alıyor.

Hazine Müsteşarlığı'nın 28 Ekim 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmeliği'ne göre, sigorta yaptırmak isteyen kişiler, sözleşmenin kurulmasından önce ve sözleşmenin geçerli olduğu süre içinde bilgilendirilmek zorunda. Yönetmeliğe göre, ek sözleşme ile teminat kapsamına alınabilecek rizikolar ve klozlara ilişkin bilgilerin bilgilendirme formunda yer alması ve formun da sigorta yaptıracak kişiye imzalatılarak verilmesi gerekiyor.''

ATO BAŞKANI AYGÜN: OSTİM'DE YAŞANANLAR BAŞKALARININ BAŞINA GELMEMELİ

ATO Başkanı Sinan Aygün, OSTİM'de yaşanan patlamanın iki konuyu yeniden gündeme getirdiğini, bunlardan birinin 'sigortalının sigorta şirketini seçme hakkı' olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili ATO olarak 2008 yılında gazetelere ilan vererek vatandaşları bilgilendirmeye çalıştıklarını hatırlatan Aygün, şunları söyledi:

''Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un ve Sigortacılık Kanunu'nun ilgili maddeleri, sigortalının sigorta hakkını seçme hakkının sınırlandırılmasını veya bu hakkı kullanması halinde kredi şartlarının ağırlaştırılmasını yasaklıyor. Yani kimse kredi aldığı bankaya sigorta yaptırmak zorunda değil. İsteyen istediği şirketten sigortasını yaptırabilir OSTİM'deki olayda olduğu gibi şirket banka şubesinden değil de sigorta acentesinden sigorta yaptırsaydı, eksik klozları olmayacak ve herhangi bir mağduriyet yaşamayacaktı. Bankalar sigortacılık yapmaktan vazgeçmeli. Her işi yaparım bankacılığı tüketiciyi vuruyor.''

Sigorta yaptırmadan önce sigortalıya bilgilendirme formu verilmesi gerektiğinin yönetmelikle zorunlu tutulduğunu ifade eden Aygün, ''İnsanlar risk olasılığını ortadan kaldırmak için sigorta yaptırmak istiyorlar. Yaptırdıkları sigortanın da çile değil kendisi için güvence olmasını istiyor. Bu nedenle yeterli bilgilendirme sağlanmadan poliçe imzalanmamalı. OSTİM'de yaşananlar başka firmaların başına gelmemeli'' değerlendirmesinde bulundu.