Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Vakıflar Bankası tarafından yapılandırılan Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım Özelleştirmesi işlemi, ''Avrupa'nın En İyi Enerji Altyapı Projesi'' ödülünü, Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası ve TSKB'nin yapılandırdığı Boyabat Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi ise ''Avrupa'nın En İyi Hidroelektrik Projesi'' ödülünü aldı.

Açıklamada verilen bilgiye göre, Cengiz, Kolin ve Limak Gruplarının ihale sonrasında eşit şartlarda güç birliği yaptığı Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım Özelleştirmesi işleminde, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, TSKB ve Vakıflar Bankası tarafından Ağustos 2010'da 1,2 milyar dolar tutarında uzun vadeli kredi sağlandı. Project Finance, ödülü, projelerin büyüklüğünün yanı sıra finansmana katılan bankaların taksitli ödeme yapısında teminat mektupları ve vadeli nakdi kredi taahhütleriyle desteklediği 12 yıllık yenilikçi bir finansman yapısı kurması nedeniyle verdi.

Doğuş, Doğan ve Unit Grupları'na ait 513 MW kurulu güce sahip Boyabat Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi, Türkiye'nin özel sektörce gerçekleştirilen en büyük HES projesi olma özelliğini taşıyor.

Proje için Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası ve TSKB tarafından 750 milyon dolar proje finansmanı kredisi sağlandı. Türkiye'de özellikle en yoğun saatlerde enerji arz güvenliğinin sağlanması için önemli katkı sağlayacak proje, Sinop'un Kızılırmak Nehri üzerinde yer alacak ve faaliyete geçtiğinde yıllık 1,5 milyar kwh enerji üretecek. Mevcut santralla birlikte 600 bin kişi elektrik ihtiyacını ithal fosil yakıtlar yerine yerli ve temiz kaynaktan sağlayabilecek. Proje, Türkiye'nin enerji ihtiyacında dışa bağımlılığının azalmasına ve yılda 1,5 milyon ton karbon emisyonu tasarrufuna imkan sağlayacak.