Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki kuraklığın dünyanın en büyük tüketicisi olan ülkede buğday ithalatını tetikleyeceğine dair endişelerle ithalatçıların buğday alımı yapmasıyla vadeli buğday fiyatları Chicago'da yükselirken, Zhengzhou Emtia Borsası'nda rekor fiyattan işlem gördü.

Mayıs vadeli buğday, yüzde 1.7 yükselerek Chicago Board of Trade'de 9.1375 dolar/bushel olarak 22 Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Eylül vadeli buğday, Zhengzhou Emtia Borsası'nda yüzde 3.7'lik sıçramayla ton başına 3,110 yuan (471 dolar) olarak rekor kırdı.

Çin'deki yetkililer 12 Şubat'ta yaptıkları açıklamada, ülkede buğday ekilen bölgelerdeki kar yağışının kuraklığı önlemede yeterli olmadığını ve havaların ısındıkça sıcaklığın ekinlere zarar vereceğini belirtti.

"Hava koşulları buğday üretimini ve fiyatlarını etkiliyor"

Buğday fiyatlarındaki artışı değerlendiren ekonomist Ateşan Aybars, "Bu, doğal sebeplerden, arz-talep problemlerinden hem de Fed'in para basma politikasından kaynaklanıyor. Şu haliyle tabiata dair endişeler ülkeleri yoruyor. Bu nedenle birçok ülke de yeni istifleme politikalarına başladı" dedi.

General Authority for Supply Commodities (GASC) Başkan Yardımcısı Nomani Nomani, 11 Şubat'taki açıklamasında Mısır'ın ihaleyle Avustralya, ABD ve Kanada'dan 170,000 ton yumuşak buğday alma konusunda anlaştığını belirtti.

Bangladeş Gıda İşleri Genel Müdürlüğü ise 10 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ülkenin 150,000 ton buğday ithal etmeyi hedeflediğini söyledi.