Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 10.03.2011 - Borusan Holding, 2010 yılında yüzde 45 büyüme göstererek 3,5 milyar dolar ciroya ulaştı. Holding, bu yıl yüzde 15 artışla 4 milyar dolar ciro hedefliyor.

Borusan Holding'in ''2011 Kamuoyu Bilgilendirme ve Vizyon Paylaşım'' toplantısı, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ve Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, holding geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre ''tarihinin en büyük performansını yarattı'' ve yüzde 45 büyüme göstererek 3,5 milyar dolar ciroya ulaştı.

2010 yılında toplam 165 milyon dolar yatırım gerçekleştiren Borusan, çalışan sayısını 5 bin 200'e çıkararak küresel kriz öncesi istihdam seviyesini yakaladı.

Borusan, 2011 yılında yüzde 15'lik artışla 4 milyar dolar ciro hedeflerken, 325 milyon dolar yatırım hedefliyor. Holding, 2011 yıl sonunda istihdamda ise 550 kişilik artışla 5 bin 750'ye ulaşmayı planlıyor.

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, geçtiğimiz yıl hazırladıkları yeni 5 yıllık stratejik büyüme planı ile 2015 yıl sonunda 6 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Borusan Holding'in ''2011 Kamuoyu Bilgilendirme ve Vizyon Paylaşım'' toplantısında konuşan Kocabıyık, günümüzde Avrupa'daki durgunluk ve Kuzey Afrika ile Ortadoğu'da yaşanan, kısa zamanda da durulmayacağı tahmin edilen ciddi bir değişim süreci olmak üzere iki önemli küresel riskin yaşandığına işaret etti.

Faaliyet gösterdikleri sektörlerde ise ticaretin batıdan doğuya kayması ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında artan rekabet gibi trendlerin söz konusu olduğunun altını çizen Kocabıyık, ''Ülkemiz, bütün bu risklerin ortasında göreceli olarak istikrarlı ve ekonomik açıdan yüksek performanslı bir rotada yoluna devam ediyor. Herkesin kabul edeceği gibi, temel önceliğimiz içinde bulunduğumuz bu hızlı büyüme iklimini sürdürmek olmalıdır. Ancak cari açığımızın her zaman için bir tehdit olduğunu unutmamak gerekir'' şeklinde konuştu.



-''BİR SÜRPRİZ DE YAPABİLİRİZ''-



Ahmet Kocabıyık, 2010 yılını Borusan Grubunun ''tüm tarihindeki en yüksek performanslarından biri'' ile noktaladıklarını vurgulayarak, geçen yıl yeni bir 5 yıllık stratejik plan hazırladıklarını söyledi. Plan kapsamındaki farklılığı 4 alanda özetleyen Kocabıyık, şöyle devam etti:

''Bugüne kadar koşulsuz büyüme hedefliyorduk. Şimdi karlılık için büyümek diyoruz. Büyüme kar oluşturmuyorsa bir anlamı yok. Portföyümüzü dalgalanmalara karşı daha istikrarlı bir hale dönüştürüyoruz. Bu sebeple telekomdan çıktık ve enerji üretim sektörüne girdik. Uluslararası işlerimizde ihracatçı konumundan bölgesel oyuncu olmaya doğru yöneliyoruz. Ticaret Doğuya kayıyor. Biz de Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak ve İran'daki yatırımlara önem veriyoruz. Yeni ürünler geliştireceğiz, yeni pazarlar bulacağız ve her konuda verimliliğimizi artıracağız. Değişim perspektifiyle hazırladığımız yeni 5 yıllık stratejik büyüme planımızın bizi 2015 yıl sonunda 6 milyar dolar ciroya ulaştırmasını hedefliyoruz.''

Dünya ekonomisinde şu an için öngörülmeyen bir aksaklık ortaya çıkmaması halinde yeni 5 yıllık stratejik hedefleri aşarak bir sürpriz yapabileceklerine dikkati çeken Kocabıyık, stratejik plana koymadıkları, ancak gerçekleştiğinde sürpriz olabilecek, üzerinde çalıştıkları projeler bulunduğunu, bunlardan bir veya birkaçının olması halinde çok farklı konumda yer alabileceklerini ifade etti.

Kocabıyık, soruları yanıtlarken, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa İlçesi Tazlar Köyü'nde hayata geçirmeyi düşündüğü hayvancılık projesinin şahsi yatırımı olduğunu ve projeye nisan ayında başlayacaklarını belirtti.



-''FAALİYET KARINI 300 MİLYON DOLARA ÇIKARACAĞIZ''-



Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur da 4 milyar dolar ciro hedefledikleri 2011 yılında faaliyet karını bir önceki yıla göre yüzde 18'lik değişimle 300 milyon dolara çıkarmayı planladıklarını bildirdi.

Uğur, bu yılki 325 milyon dolarlık yatırım bütçesinin yarıya yakınının eneriye, kalan yarısının ise mevcut operasyonlara ayrıldığını kaydetti.

Faaliyet gösterdikleri alanlara ilişkin beklentiler ve yatırımlara değinen Uğur, çelik alanındaki net cirolarının bu yıl ''ilk defa'' 2 milyar doları aşmasını beklediklerini belirtti.



-''2010'DA 2 MİSLİ LÜKS ARAÇ SATTIK''-



BMW, Land Rover, MINI, Aston Martin ve Caterpillar distribütörlüklerine de işaret eden Uğur, şöyle konuştu:

''Rekabetçi ortamlardan dolayı otomobil fiyatları Türkiye'de daha satın alınabilir boyutlara geldi. Otomobil alan insan adedi arttı. Bizi olumlu etkileyen unsur, lüks otomobilin toplam otomobil satışları içindeki payı da artıyor. Bizim segmentteki satış artışları, toplam otomobil segmentindeki artıştan daha fazla oluyor. Biz de satış rakamlarımızı ciddi boyutlarda artırdık. 2010 yılında toplam 15 bin araç sattık. Bu, daha önceki satışlarımızın neredeyse 2 misli demektir. 2010 yılına girerken böyle bir beklenti içinde değildik. Herkes, sektörün küçüleceğini düşünüyordu. 2011 yılında satışın daha da artacağını, kendi satışlarımızın 18 bin araç civarına çıkacağını öngörüyoruz.''

Uğur, buradaki satışların konsolide olarak 1,5 milyar doları geçmesini beklediklerini ve bu alanda 35 milyon dolar civarında yatırım planladıklarını bildirdi.



-''ENERJİDE YETERİ KADAR PROJE ALIP YATIRIM YAPAMADIK''-



Lojistiğin yanı sıra enerji alanındaki yatırımlarını da anlatan Uğur, enerjide sanayici kimliğiyle alışkın oldukları yatırım yapma süratini yakalayamadıklarını, beklentilerinin altında, daha yavaş gittiklerini söyledi.

Enerjide büyümeye yönelik projelerin bazılarıyla çeşitli nedenlerden dolayı ilgilenemediklerinin altını çizen Uğur, bu durumun, hızlı büyümeye yönelik alıcı oldukları piyasada yeteri kadar proje satın alıp yatırım yapmalarını bugüne kadar engellediğini ifade etti.

Uğur, 2015'e kadar 1.000 megavat, 2020'ye kadar 2.000 megavat kapasite yaratıp üretime geçme hedeflerinden vazgeçmediklerini, enerjide bu yıl organik büyüme doğrultusunda 150 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını, Türkiye'de önemli projelerin piyasada satışa çıkmasından dolayı ortaya çıkabilecek alım rakamlarının buna dahil olmadığını belirtti. Enerji yatırımlarına ilişkin bir soru üzerine Uğur, şu görüşleri dile getirdi:

''Sürat açısından yeteri kadar yatırım yapamamakla birlikte, son 3 yılda sektöre neredeyse 300 milyon dolara yakın yatırım yaptık. 300 milyon dolara karşılık şu anda sadece bir tane işleyen 60 megavatlık santralimiz var. 60 megavatlık Bandırma'daki rüzgar santralinin getirisi de toplam yapılan yatırımların faizini bile karşılamıyor. Enerji işimizin şu anda kar ve zarar tablomuza yansıması eksi. Bundan şikayetçi değiliz. Şikayetçi olduğumuz alan, daha çok yatırım yapabilecekken yapamamış olmamız.''

Uğur, 2015 yılında 1.000 megavata çıkabilmeleri halinde toplam faaliyet karının yüzde 20 ila 25'inin enerjiden, en az yüzde 40'ının da çelikten gelmesini beklediklerini bildirdi.



-''YENİ ÜRÜN VE HİZMETLERDEN 200 MİLYON DOLAR CİRO HEDEFLİYORUZ''-



Borusan Holding'in 5 yıllık stratejik planına işaret eden Uğur, ''Bu plan çerçevesinde hedefimiz 2015 yılında 2010'un 3 katı faaliyet karı elde etmek. Karlı olmak için büyümek büyük önem taşıyor. Kar, bir kurumun oksijenidir'' dedi.

Pazar payının ''kutsal bir pay'' olarak nitelendiren Uğur, ''Pazar payı kaybedildiğinde geri kazanımı zor oluyor. Biz bütün iş kollarımızda bulunduğumuz pazarlarda ya birinci, ya ikinci durumdayız'' diye konuştu.

Agah Uğur, geçmişte olmayan ve yeni getirdikleri unsur olan yeni ürün ve hizmetlere ilişkin çalışmalara da değinerek, bu çalışmaları ''bir dantel gibi öreceklerini'' ve 2015'de cironun 200 milyon dolarlık kısmının tamamen yeni ürün ve hizmetlerden gelmesini hedeflediklerini bildirdi. Uğur, inovasyonun grup içinde iş kültürü haline dönüşümü için Borusan Akademi'de 'İnovasyon Fakültesi'' kuracaklarını anlattı.



-''OLUŞTURACAĞIMIZ SOSYAL MEDYADA FİLTRELEME, SANSÜR OLMAYACAK''-



Agah Uğur, Borusan Holding bünyesinde facebook gibi sosyal medya oluşturmayı istediklerini belirterek, 3-4 ay önce 2 tane teknoloji ve danışmanlık şirketiyle çalışmaya başladıklarını, programların yazıldığını, içeriğin belirlendiğini, 3 ay içinde ilk pilot uygulamasını holding bünyesinde hayata geçirip, daha sonra diğer şirketlere yayacaklarını vurguladı.

Sosyal medya ile yapıcılığın ve kalitenin artacağını vurgulayan Uğur, ''Burada Borusanlıların iş ahlakını, çalışma düzeni ve toplum içindeki yerlerini iyi bilmelerine güvendiğimiz için filtreleme, sansür ve benzeri olmayacak. Hem sosyal, hem iş anlamında toplumsal gruplar yaratmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.