Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, hisse senetlerindeki yükselişlerin sabit getirili menkul kıymetlere olan talebi durdurması ve trader enflasyon bekleyişlerini gösteren ölçümün 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması sonrası değer kaybetti. Böylelikle, ABD tahvilleri üç gün süren yükselişine ara vermiş oldu.

Bu kayıplar iki yıl vadeli tahvilin faizinin, 24 Mart'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeden yükselmesine neden oldu. 10 yıl vadeli tahvilin faizi ise, ABD ekonomisinin, Haziran ayında sonlanması programlanan Fed'in 600 milyar dolarlık tahvil alım programını bitirmeye yetecek kadar güçlü olduğu spekülasyonları sonrası, son bir ayın en düşük seviyesinden yaklaşık çeyrek yüzde puanı kadar yükseldi. Altın, yatırımcıların enflasyona karşı korunma isteklerinden dolayı rekor kırdı. 3.6 trilyonluk varlığı ile dünyanın en para yöneticisi olan BlackRock Inc.'ten Bob Doll, altının daha da yükseleceğini söyledi.

DZ Bank AG'nin Frankfurt ofisinden Stratejist Glenn Marci, "Risk alma mentalitesi var gibi görünüyor ve bu durum Hazine kağıtlarını etkilemeye devam edebilir" dedi ve "ABD ekonomisinde durum iyiye gidiyor. Tahvil getirileri yükselmeli ve 10 yıl vadeli kağıdın faizi yıl sonunda % 4'e ulaşabilir" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli ABD Hazine kağıdının faizi 3 baz puan yükselerek, Londra saati ile 10:38'de, yüzde 3.39'a çıktı. Şubat 2021'de vadesi dolacak yüzde 6.625 faizli kağıdın fiyatı ise, 8/32 ya da 1,000 dolarlık nominal kağıt için 2.50 dolar düşerek 101 29/32'ye indi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, dün Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin yüzde 0.6 yükselmesinin ardından, yüzde 1.8 yükseldi ve üç günlük düşüş sonrası yönünü yukarı çevirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 1.4 tırmandı.