Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl önceye kadar altının onsuna 300 dolar değer biçilirken, artan enflasyonist baskı, Avrupa ve ABD'deki endişeler, Dövize olan güveni azaltarak, altını 1500 doların üzerine taşıdı.

İşlem trendlerini izleyen ve internet üzerinden hizmet veren Live Trading News, enflasyona göre ayarlanmış altının, 2012 itibariyle 1980'lerdeki gibi 2500 dolara ulaşabileceğini belirtiyor.

Capital Economics ise altının yıl sonuna kadar 1600 doları, ardından 2012'in sonunda ise 2000 doları göreceği tahmininde bulundu.

Spot altının onsu Paskalya tatili öncesinde piyasaların son işlem günü olan Perşembe günü 1,508.75 dolara yükselirken, Haziran vadeli altın kontratları ise aynı gün Comex Borsasında 1,509.60 dolar oldu ve Nisan ayı içinde 10. kez rekor kırdı.

Enflasyonist baskılar dünya genelinde artarken, Avrupa, ABD ve gelişen ülkelerdeki yatırımcıların yükselen fiyatların döviz kazançlarını sileceğini düşünmesi, altını cazip bir yatırım aracına dönüştürüyor.

Live Trading News, enflasyon endişelerinin Çin'den gelen talepleri düşürdüğüne dikkat çekiyor. Capital Economics de küresel ekonomik büyümenin hız kesmesi ve enflasyonun ABD gibi gelişmiş ekonomilerde düşük seyretmesinin gevşek para politikalarının bir süre daha süreceğine işaret ettiğini belirtiyor. Capital Economics, tüm bunlara ek olarak Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin de devam etmesinin, endişeleri artırdığını ifade ediyor.