Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

100 doların üzerinde seyreden petrol fiyatlarının cazibesi, Irak'ı da darboğaz sorunu için harekete geçmeye itti. Uzun yıllardır bölgede süren savaşlar, ambargolar ve altyapı problemleri, Irak'ın ülkenin güneyinde artan petrol üretiminden yeterince yararlanamamasına sebep oldu.

Aynı bölgede petrol üretimi yapan BP, Exxon Mobil, İtalyan Eni ve Shell, mevcut petrol kuyularınu yenileyerek, yeni kuyular da açtı. Bu şirketler bu sayede üretimlerini yüzde 10 ila 20 artırdı. Şimdi Irak da kendi topraklarında aynı şeyi yapmak istiyor.

Petrol fiyatları, Ortadoğu'daki gerginliğin yeniden tırmanmasıyla, zirveye yakın seyrediyor. Irak'ın da üretim ve ihracatını artırması, bölge ve dünyada yükselen fiyat baskısını bir gevşetebilir.

Şu anda toplamda 2.1 milyon varil petrol ihracatı bulunan Irak'ta, ülkenin güneyi bu ihracatın yalnızca 1.8 milyon varilini karşılayabilir ve tam performans gösteremiyor. Irak'ın geri kalan petrolü de Akdeniz üzerinden Türkiye'ye geliyor.

Ancak Irak, petrol ihracatını 2012'nin sonuna kadar günlük 4.5 milyon varile çıkarmayı hedefliyor. Şayet Irak'ın güneyindeki kuyularda altyapı düzenlemeleri yapılmazsa, petrol darboğaz sıkıntısı çekmeye devam edecek.