Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların yüksek enflasyon ve değer kaybeden dolar karşısında emtiaya yönelmesiyle gümüş fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesinden işlem gördü. Spot altın da rekor seviyeye yükseldi.

Spot gümüşün onsu, yüzde 5.4 değer kazancıyla 49.79 dolardan işlem görerek 1980 yılındaki zirvesi olan 49.45 doları geride bıraktı.

Merkez bankalarının ekonomik büyümeyi destekleme programlarına dair endişeler, doların da aralarında bulunduğu para birimlerinin değer kaybı ve enflasyon endişeleriyle değerli metaller ralli yaptı.

Geçen yıl 24 emtiadan oluşan Standard & Poor GSCI Endeksi'nde gümüş, pamuk, kahve ve şekerin önüne geçerek en iyi performansı sergilemişti. Hong Kong'daki UBS AG'de analist olan Peter Hickson'a göre metaldeki bü yükseliş oldukça hızlı biçimde oldu.

Para birimlerinin değer kaybı ve hükümetlerin 2. Dünya Savaşı'ndan beri en kötü resesyonla mücadele eden ekonomilerini canlandırmak için 2 trilyon dolar harcamasıyla spot gümüş geçtiğimiz yıl fiyatlarını ikiye katlayarak altın ve bakırı da geride bırakmıştı. Amerikan Merkez bankası Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın ordanda tutması ve Avrupa Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırımına gitme sinyalleri vermesiyle dolar euro karşısında neredeyse 16 ayın en düşük seviyesinden işlem gördü.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin Çarşamba günü Washington'da toplantı düzenlemesi bekleniyor.