Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle, Sırbistan'ın savaş suçlusu olarak aranan General Ratko Mladiç'i tutuklamasıyla, bu ülkenin "AB yolunda büyük bir engeli kalktığını" söyledi.

Füle, düzenlediği basın toplantısında, Mladiç'in yakalanmasında gösterdiği kararlılık ve bölgede barış ve uzlaşma çabalarına yaptığı katkı nedeniyle, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'e özel saygı duyduğunu belirtti.

Sırbistan'ın, Mladiç'i yakalayarak taahhütlerine bağlı kaldığını ve önemli bir uluslararası yükümlülüğünü yerine getirdiğini kaydeden Füle, Belgrad yönetiminin AB yolundaki diğer sözlerini de yerine getirerek güvenilirliğini bir kez daha ispatlamasını istedi.

Füle, Mladiç'in Sırbistan'ın AB sürecinde kritik bir zamanda tutuklanmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Zamanlamayı umursamıyorum, bu sözün yerine getirilmiş olmasını önemsiyorum" yanıtını verdi.

Sırbistan'ın Mladiç'i tutuklamakla, AB'ye aday ülke statüsü almak için önemli bir engeli aştığını ama bunun yeterli olmadığını belirten Füle, reformlar konusunda kararlılık istedi.

Füle, Sırbistan'ın, savaş suçlusu olarak hala aranan Goran Hadzic'i de tutuklayacağına olan inancını dile getirdi.

AB Komisyonu'nun, 22 Aralık 2009 tarihinde AB'ye adaylık başvurusunda bulunan Sırbistan hakkında sonbaharda üye ülkelere olumlu tavsiyede bulunması bekleniyor.