Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ağustos'tan bu yana en kötü performanslarını kaydeden hisse senetleri, Yunanistan'a yeni bir kurtarma paketinin yolda olduğuna yönelik spekülasyon üzerine değer kazandı. Yunanistan'a ilişkin iyimserlik, euroyu da günler sonra yukarı taşıdı.

Banka tahvillerinin sigorta primleri son 6 haftanın en hızlı yükselişini kaydederken, ABD'deki endeks vadelileri ve emtia da trende uyarak değer kazandı. MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.8 oranında prim yaptı ve bu ay yüzde 3.1'e varan kayıplarına ara vermiş oldu. Standard&Poor's 500 endeks vadelileri de yüzde 1 oranında ralli yaptı. Euro, dolar karşısında 3 haftanın zirvesine tırmanırken, yen, tüm önemli para birimlerine karşı değer kaybetti.

10 yıllık Alman tahvilinin getirisi ile aynı vadeli Yunan tahvili faizi arasındaki fark 30 baz puan geriledi.

EMTİA

Bakır, ikinci gününde de üst üste yükseldi; buğdayda ise düşüş kaydedildi. Standard&Poor's GSCI Endeksi yüzde 1 artış kaydetti.

Pamuk fiyatları yüzde 2.5; doğal gaz ise yüzde 2.7 oranında prim yaptı.  

AVRUPA BorsaLARI

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 değer kazandı. Alpha Bank SA ve EFG Eurobank Ergasias SA, yüzde 5 artış kaydederek, Yunan bankaları arasındaki ralliye öncülük etti.

Dünyanın en büyük kimyasal üreticisi BASF SE yüzde 3.5 yükseldi.

S&P 500 endeks vadelilerindeki yükseliş, S&P 500 Endeksi'nin de kazançlarını dördüncü gününe taşıma fırsatı bulabileceğinin habercisi oldu. ABD piyasaları dün tatil sebebiyle kapalıydı.

Bugün açıklanacak olan S&P/Case Shiller endeksinin ABD'deki konut fiyatlarının Mart ayında düştüğünü göstermesi bekleniyor.

ABD'de Mayıs ayında sanayi üretiminin hız kestiği tahmin ediliyor. Bugün açıklanacak olan bir diğer veri olan Tüketici Güven Endeksinde ise artış bekleniyor.

Dolar karşısında yüzde 0.9 değerlenen euro, yen karşısında da yüzde 1.7 prim yaptı. Japon yeni, Moody's'in ülkeyi negatif izlemeye almasının ardından değer kaybetti.

Dolar Endeksi yüzde 0.6 kayıpla, 11 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

TEMERRÜD RİSKİ

Yunanistan'ın 10 yıllık tahvillerinin getirisinin aynı vadedeki Alman tahvil faizi arasındaki fark, 1,345 baz puandan 1,308 baz puana geriledi. Yunanistan'ın CDS'leri de bugün 54 baz puan düşüşle 1,396 puandan işlem gördü.

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği liderlerinin, Yunanistan için yeni bir kurtarma paketi çıkaracaklarını, Haziran sonuna kadar bu paketin onaylanmış olacağını söyledi.

ABD'deki ekonomik toparlanmanın hız kesmesi ve AB liderlerinin bölgedeki borç krizine hızlı bir çözüm bulamaması, bu ay hisse senedi değerlemelerinde 1.8 trilyon dolarlık kayıba sebep oldu.

Sidney'deki Westpac Banking Corp.'un baş Döviz stratejisti Robert Rennie, piyasalarda güvenin arttığını ve Yunanistan'ın bir sonraki kurtarma paketinin de yolda olduğunu söyledi.