Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Exane BNP Paribas, ABD ve Avrupa'daki hisse senetlerinin, büyümedeki yavaşlama ve şirket karlarındaki gevşemenin etkisiyle, gelecek 12 ayda yüzde 11 değer kaybedebileceği tahmininde bulundu.

Exane'den dün açıklanan rapora göre, Euro Stoxx 50 Endeksi 2012 yılının Haziran ayına kadar 2,600 puana düşecek. Bu seviye, dünkü kapanışın yüzde 7 altında. Raporda, Fransa'da CAC 40 Endeksi'nin yüzde 9.6 düşüşle 3,500 puana ve Standard & Poor's 500 Endeksi'nin yüzde 11 düşüşle 1,150 puana ineceği tahmininde de bulunuldu.

Exane'in Paris ofisinden hisse senedi stratejisti Bert Jansen, raporda, "Hisse senetleri için iki kilit faktör olan şirket karları ve faiz oranları olabileceği kadar iyi" dedi ve "Tahvil faizlerinin, faiz oranlarının ve enflasyonun rekor düşük seviyeler yakınında olması ve kar marjlarının rekor seviyelerde bulunması ile birlikte, hisse senetlerini, yavaşlayan büyüme ortamında, 2011 yılının ötesinde daha yukarı itebilecek başka bir faktör bulmak zor" şeklinde görüş belirtti.

Stoxx Europe 600 ve S&P 500 endeksleri, ABD ekonomik verilerinin beklenenden kötü çıkması ve Yunanistan'ın temerrüde düşebileceği endişeleri ile, bu yılın zirvesinden sırasıyla yüzde 7.9 ve yüzde 5.6 düştü.

Rapora göre, hisse senetleri halen, 2011 yılının sonuna doğru, Avrupa'da yüzde 7.3 ve ABD'de yüzde 8.8 yükselebilir. jansen, raporda, ABD ekonomik büyümesinin yeniden hız kazanması, Yunanistan'ın kurtarılması ve Çin'de para politikasının sıkılaştırılmasına son verilmesinin, yılın ikinci yarısında hisse senetlerindeki ralliyi destekleyebileceğini vurguladı. Raporda ayrıca, 2011 yılı sonu gösterge endeks tahminleri ortalama yüzde 3 düşürüldü.

Jansen, "Özellikle içinde bulunduğumuz benzeri olmayan finansal ve ekonomik ortamda, endeks belirlemenin bilimden daha ziyade bir sanat olduğunu vurgulamakta yarar var" dedi ve "Ancak geniş anlamda mesaj açık olmalı; yılın ikinci yarısında bir piyasa sıçraması beklememeize rağmen, hisse senetlerinin 2012 yılında mevcut seviyelere ulaşma ihtimali düşük" yorumunda bulundu.