Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni Zelanda'da bazı kadınlara erkeklerden daha az maaş verilmesinin, kadınların daha fazla hastalık izni almasına bağlanması tartışma yarattı.

Ülkenin önde gelen bir işveren kuruluşunun patronu, "ayda bir" hastalık izni almaları nedeniyle kadınlara erkeklerden daha az maaş verildiğini belirtti.

EMA adlı kuruluşun patronu Alasdair Thompson, Newtalk ZB radyosuna yaptığı açıklamada, "Kim daha fazla hastalık izni alıyor? Genellikle kadınlar. Neden? Çünkü ayda bir kez bazıları kendini iyi hissetmiyor" dedi.

Yeni Zelanda'da aynı işi yaptıkları halde kadınların erkeklerden ortalama yüzde 12 az maaş aldığını gösteren istatistiklere ilişkin soruları yanıtlayan Thompson, "Üstelik çocukları da var. Onlarla ilgilenmek için de izin almaları gerekiyor. Üzgünüm, bu şekilde konuşunca kadın düşmanı izlenimi veriyorum, ancak bunlar gerçekler" diye konuştu.

Sendika Federasyonunun Başkanı Helen Kelly, Thompson'ın hemen istifa etmesini istedi.

Kadın başkan, maaş farkının psikolojik nedenlere bağlanmasını skandal olarak nitelendirirken, Ulusal Kadın Konseyi, Thompson'ın konuşmasına "saçmalık" yorumunu yaptı.