Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz haftalarda piyasalarda görülen sert satışlarla ABD'nin ekonomik görünümünün üzerine sinen karamsar bulutlar, hanehalkı harcamalarının ve sanayi üretiminin hızını koruması sayesinde dağılabilir.

Fed'in dün açıkladığı rakamlara göre ABD'de sanayi üretimi Temmuz ayında bu yılın en büyük sıçramasını kaydetti. Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ise perakende satışlarında 4 ayın en büyük sıçradığına ve işsizlik maaşı başvurularının Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine gerilediğine işaret etti.

Ekonominin yavaşladığına ilişkin sinyallerin görülmediğini belirten Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın baş finansal ekonomisti Chris Rupkey, tüketici harcamalarından ötürü sanayi üretiminin de devam ettiğine dikkat çekti.

Home Depot Inc.'ten Macy's Inc.'e kadar birçok mağazalar zincirinin kârlarının beklentinin üzerinde gelmesi, ABD'de hane halkı harcamalarının 2. çeyrekteki düşüşün ardından toparlandığına işaret ediyor. Cisco Systems Inc.'in hisseleri de geçtiğimiz hafta şebeke araçları talebindeki artışın etkisiyle prim yapmış ve şirket yatırımlarındaki iyileşmeye dikkat çekmişti.

Şirket kazançlarına bakıldığında yavaşlama sinyallerinin görülemediğinin altını çizen Bank of America Merill Lynch'in ekonomistlerinden Neil Dutta, "resesyon riskinin arttığı esnada, resesyon belirtileri görülmüyor ve ekonomik veriler de bunu destekliyor" dedi.

Fed'in dün açıkladığı rakamlar fabrika üretiminde yüzde 0.9 artışa işaret ediyor. Maden ve kamu hizmetleri alt grubundaki üretim de beklentileri aşarak yüzde 0.4 olarak gerçekleşti. Ekonomistlerin fabrika üretiminin yüzde 0.5 artacağını düşünüyordu.