Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'in en büyük petrol şirketinin kârlarının düşüşe işaret etmesi ve Çin Merkez Bankası'nın para politikasında gevşemeye gitmeyeceğine ilişkin endişelerin yoğunlaşmasıyla Çin'deki hisseler değer kaybetti. Çin Borsası, 1 aydan fazla süredir ilk kez kaydetmiş olduğu haftalık kazançlarını da azalttı.

Resmi Xinhua Haber Ajansı'nın enflasyonun yüksek seyredeceğini ve hükümetin emlak sektöründeki kısıtlamalara devam edeceğine ilişkin haberi üzerine, Çin'in en büyük imar şirketi China Vanke Co.,emlak şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Maliyet artışının etkisiyle ikinci çeyrekte kârları yüzde 12 düşen PetroChina Co., 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Enflasyon ve sıkılaştırma önlemlerine ilişkin endişelerin piyasaları baskıladığının altının çizen Pekin'deki ICBC Credit Suisse Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Hao Kang, hisselerin dar bir bantta hareket edebileceğini, ancak en kötünün geride kaldığını söylemenin mümkün olduğunu belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 2,594.71 puana gerilerken, CSI 300 Endeksi de yüzde 0.9 kayıpla 2,877.99 puandan işlem gördü.

Çin Merkez Bankası'nın geçtiğimiz yıldan bu yana faiz oranlarını 5; munzam karşılıkları ise 12 kez yükseltmesinin etkisiyle Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl yüzde 7.5 değer kaybetti. Çin'de geçtiğimiz ay enflasyon, son 3 yılın en hızlı artışına işaret etti.