Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, ''Euro Bölgesi'nin borç krizinin dünyayı korkuttuğunu'' ve bölge liderlerinin konuyla yeteri kadar hızlı ilgilenmediğini söyledi.

Obama, California eyaletinin Mountain View bölgesinde gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimi için bağış toplamak amacıyla düzenlenen sosyal etkinlikte yaptığı konuşmada, Arap Baharı olarak adlandırılan halk hareketlerinin enerji fiyatlarını yükseltmesi ve Avrupa ülkelerinin finansal sağlığı konusundaki kaygılar dahil dünyadaki çeşitli sorunlar yüzünden ABD ekonomisinin toparlanmasının bu yıl olumsuz etkilendiğini belirtti.

Avrupa'nın, 2007 yılındaki finansal krizden sonra tam olarak iyileşmediğini ve bankacılık sisteminin karşı karşıya olduğu güçlüklerin hiçbir zaman tam olarak üstesinden gelmediğini, şimdi bu krizin Yunanistan'ın borç kriziyle birleştiğini belirten Obama, ''Bu yüzden Avrupa dünyayı korkutan bir finansal krizden geçiyor ve onlar sorumlu adımlar atmaya çalışıyorlar, ancak bu adımlar gerçekten ihtiyaçları olduğu kadar hızlı değil'' dedi.

Konuşmasında zenginlerin ödediği gelir vergisinin artırılmasını da savunan Obama, zenginleri cezalandırmak istemediğini, aksine 1990 yıllarındaki gelir vergisi oranlarına dönülmesinden yana olduğunu ifade etti.

Obama, ''Bu dönemde zengin daha da zenginleşti. Orta sınıf büyüdü, insanların yoksulluğu arttı'' dedi.

ABD'de işsizlik oranının yüzde 9 seviyesinin üzerinde seyretmesi ve ekonominin yeniden resesyona girebileceği endişeleri Obama yönetiminin önündeki en büyük sorunlar olarak duruyor.

Ekonomiyi teşvik için 2009 yılında 800 milyar dolarlık bir planı uygulamaya koyan Obama, istihdam yaratmak ve küçük işletmelerin vergilerini düşürmek için bu ay başında da 447 milyar dolarlık yeni bir paket açıklamıştı.