Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Parlamentosu, Euro Bölgesi’ndeki borç krizine karşı oluşturulan mali istikrar fonuna Berlin'in katkısının arttırılmasını öngören tasarıyı onayladı. Ancak Avrupa’daki borç krizine ilişkin sorunlar henüz çözülmedi.

Almanya’nın katkı payını artırmayı onaylamasıyla Avrupa’nın en  büyük ekonomisinin katkısı 123 milyar eurodan 211 milyar euroya çıkarıldı ve böylece fonun büyüklüğünün 440 milyara ulaşması planlanıyor.

Ancak bu miktar gözlemciler tarafından Euro Bölgesi’nde borç krizini çözmeye yetecek büyüklükte görülmüyor. Fonun geçtiğimiz hafta 1 trilyon euro hatta 2 trilyon euroya çıkarılması gündeme geldi.

Kimi  ekonomistler kararın Avrupa’daki borç sorununun  çözümü için sadece kısa vadeli bir etki yaratacağı görüşüne sahip bulunuyor.

Ekonomistler, Almanya’nın EFSF’nin genişletilmesine onay vermesinin piyasalardaki belirsizliğin bir kısmını ortadan kaldıracağını düşünse de, bu kararın da temel problemi çözemeyecek olduğuna inanıyor.

Siyasi uzmanlar ise “Merkel önemli sınavı geçti” yorumu ile birlikte seçim yenilgileri ile çatırdayan koalisyon hükümetindeki birlik görüntüsünün geçici olduğunu savunuyor.

Almanya Parlamentosu’ndaki oylamada 523 evet oyuna karşılık, 85 hayır oyu kullanıldı.

Koalisyonu oluşturan Hıristiyan Birlik Partisi ve Hür Demokrat Parti'den toplam 315 milletvekili tasarıya “evet” dedi. Dolayısıyla bu sonuç, Merkel için de bir zafer olarak değerlendiriliyor.

Tasarıya sadece 15 koalisyon milletvekili ret oyu kullanırken, parlementonun 3 üyesi ise çekimser kaldı.