Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizini ABD Başkanı Obama da gündemine taşıdı. Obama, krizin ülkesine etkisi konusunda endişe duyuyor ve bu nedenle, Avrupalı yöneticilere, borç krizinin çözümü için çabuk davranmaları çağrısında bulundu.

ABD Başkanı, Kasım’da yapılacak G-20 zirvesinde sunmak üzere somut bir eylem planı hazırlamalarını istedi.

Avrupa'daki krizin ABD üzerinde "çok reel" bir etkisi olabileceğini söyleyen Barack Obama, bunun Kongre'nin 447 milyar dolarlık istihdam planını onaylamasından daha acil olduğu değerlendirmesinde bulundu. Obama aynı zamanda istihdam planının da ekonomide ikinci dibe karşı bir sigorta olacağını iddia etti.

Beyaz Saray’da konuşan Obama, işsiz Amerikalıların desteğe, ekonominin de hızlı şarja ihtiyacı olduğunu söyledi. Ekonomin partizanca çekişmelere dayanamayacak kadar hassas olduğunu belirten Başkan Obama, 447 milyar dolarlık istihdam paketinin 1,9 milyon kişiye iş sağlayacağını belirtti.

ABD Başkanı Obama ayrıca Çin'i, parası yuanın değerini düşürmek için para piyasalarına müdahale ederek, dünya ticaret piyasalarını tahrif etmekle suçladı.

Amerikan ekonomisini canlandırmayı amaçlayan istihdam planı gelecek hafta Senato’da oylamaya sunulacak.

Muhalefetteki Cumhuriyetçi partinin hazırladığı alternatif planın yetersiz olduğunu ileri süren Obama, senatörlerden tasarıya “evet” demelerini istedi.

Cumhuriyetçi parti, Obama’nın planını gelecek yılki seçimlere siyasi yatırım olarak niteliyor ve Başkan’ı ekonomik paketinde ödün vermemekle suçluyor.

Amerika’daki yüksek işsizlik oranının gelecek yılki Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’yi ve Başkan Obama’yı zor durumda bırakması mümkün görülüyor.