Advertisement

Teşbihte hata olmaz, tıpkı hasarlı aracın kaskosunun olmayacağı gibi yüzde 60 ve daha yüksek oranda raporla ilk defa işe giren biri de malulen emekli edilemez. Ancak yüzde 40 ve daha fazla oranla özürlü emeklisi olabilir. İşe girerken yüzde 60'tan az raporu olanın hastalığı ilerler ve yüzde 60'ın üstüne çıkarsa malulen emekli olabilir

HAK ARAYAMIYORUZ
01.01.1955 doğumluyum, 1969 yılında Guillain-Barre sendromuna yakalandım. Devlet hastanelerinde yapılan yanlış tedavi sonucu, 2 kol ve 2 bacak ağır felçli olarak sakat kaldım. 40 yıldır tekerlekli sandalye bağımlısıyım. Son yıllarda yaşlılıktan ve kas erimesinden dolayı sakatlığım ilerlemiş durumda. Bakıma muhtacım ve malulen emekli olamıyorum.
20 yıl uğraştıktan sonra 1998 yılında, Rize Fındıklı Çay-Kur fabrikasında mevsimlik engelli işçi olarak işe başladım. Çok güç şartlarda yılda 4 ay tekerlekli sandalyeyle çalıştım. Gücümün yettiği kadar da dışarıdan sigorta pirimi ödedim. Şu anda toplam 2900 gün sayım var. Fabrika yetkilileri bizden sürekli rahatsız oldular, sizin emekli olmanız gerek, burası engelli derneği değil deyip bizi azarladılar.
24 Aralık 2010 tarihinde malulen emekli olmak için SGK'ya müracaat ettim. Yeniden maluliyet tespiti yapıldı. 2'nci derece sakat olarak işe girmiştim, ancak hastalıktan ve yaşlanmadan dolayı sakatlığım ilerledi, % 92 sakatlık raporuyla ağır sakat olmama rağmen malulen emekliliğim reddedildi. Sakat olarak işe girdiğim için, 3600 gün ve 15 yıl şartı olduğunu belirttiler. Çalıştığım fabrikada engelli işçileri yılda 176 gün çalıştırma mecburiyeti olmasına rağmen bizi 120 gün çalıştırıp çıkarıyorlar. Gerekçe olarak fabrika içinde bize uygun çalışma ortamı olmadığı söyleniyor. Hiçbir şekilde hakkımızı arayamıyoruz.
Ben evli ve 3 çocuk babasıyım, 5 kişilik aileye bakmakla yükümlüyüm. Hem aile geçimimi sağlamak hem de yılda 8 ay sigorta pirimi ödemek zorunda kalıyorum, yoksa emekli olma şansım olmuyor. Öte yandan sigortalısın deyip hiçbir dernek ve sosyal yardımlaşma kurumlarından destek alamıyorum. Çok perişan durumdayım.
Araştırmalarıma göre; engelli kişi, ilk işe başladığında % 60'ın altında sakat olarak işe başlarsa, sakatlığı ilerlerse veya başka bir hastalığa yakalanırsa malulen emekli olabiliyor. Fakat engelli kişi; ilk işe girerken % 60'ın üstünde sakat olarak işe giriyorsa, sakatlığı ilerlese veya başka bir hastalığa yakalansa dahi malulen emekli olamıyor. Ben doğru anlamış mıyım? Çünkü ben aynı durumdayım, 15 yıl ve 3600 gün şartıyla ancak erken emekli olabiliyorum.  İbrahim Karamahmutoğlu

'MALULEN' OLAMAZ
Sayın okurum, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince işe girişinde yüzde 60 ve daha fazla oranda raporu olanların SGK'dan malulen emekli olabilme şansları yoktur. Yani yüzde 60 ve daha yüksek oranda bir raporla ilk defa işe giren biri, malulen emekli edilemez. Ancak yüzde 40 ve daha fazla oranla özürlü emeklisi olabilir. İşe girerken yüzde 60'tan az raporu olanın hastalığı ilerler ve yüzde 60'ın üstüne çıkarsa malulen emekli olabilir. Sizin de işe girişinizde zaten yüzde 60 ve daha fazla oranlı raporunuz varmış. Bu sebeple malulen emekli olabilme şansınız yok. Yazınızda belirttiğiniz üzere 1998 yılının üzerinden 15 yıl geçmesi (2013 yılında) ve 3600 günü tamamlamak şartıyla SGK'dan özürlü sıfatıyla 5510/28. madde gereğince emekli edileceksiniz.

 

SİLİNMİŞ BAĞ-KUR SÜRESİNİ CANLANDIRMAK MÜMKÜNDÜR

Babamın 10 yıl kadar Bağ-Kur borcu silinmiş görünüyor. Yine sizin yorumlarınızda okumuştum; istenirse bu silinen borçlar kurtarılabiliyor ve Torba Yasa'da taksitlendiriliyor. Fakat Bağ-Kur'a uğradığımızda bunun Torba Yasa'da olmadığını ifade ettiler. Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olabilirseniz sevinirim teşekkürler. Sezer YILMAZ

Sayın okurum, 6111 Sayılı Torba Kanun çıkmasaydı da silinmiş Bağ-Kur sürelerinizi ihya, yani canlandırma hakkınız 5510 Sayılı Kanun'a göre vardı. 6111 Sayılı Torba Kanun ile de var. İkisi arasındaki fark şu: 5510'a göre ihya işleminde güncel rakamlardan (her ay için 256 lira) ödeme çıkarılır, 6111'e göre ihyada ise eski rakamların enflasyonla artırılmış rakamlarından borç çıkarılır. Bu konuda Bağ-Kur memurlarına bir şey sormanıza da gerek yok. Sosyal güvenlik merkezlerinde bulunan Ek: 1 /b yapılandırma talep dilekçesinin en altındaki "4-5510 Sayılı Kanun'un Geçici 17'nci Maddesi Kapsamındaki Sigortalılık Süreleri Durdurulanların Hizmetlerinin İhyasına İlişkin Talep" kısmına çarpı işareti koymanız yeterlidir.

 

Açıköğretim mezununa Danıştay'dan maaş müjdesi
Açılan davalarla sosyal ve özlük haklarında çeşitli iyileştirmeler sağlanan sözleşmeli personele, bir iyi haber de Danıştay 11. Dairesi'nden geldi. Daire, Açıköğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı mezunu sözleşmeli personelin ücretinin, yeni öğrenim durumu göz önünde bulundurularak yükseltilmesi gerektiğine karar verdi.

BAKANLIKLARA BAŞVURULACAK
YÖK, 2008'de bir karar vererek, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği programını sağlık ve teknik hizmetler sınıfına tabi çalışanlar için üst öğrenim saydı. Danıştay 11. Dairesi, YÖK'ün bu kararına atıfta bulundu. Sağlık-Sen, gelecek hafta Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'na başvurarak Danıştay kararı doğrultusunda düzenleme yapılmasını talep edecek.