Advertisement

2011' in son işlem gününde Abraaj İcra Kurulu üyesi, Türkiye CEO'su Selçuk Yorgancıoğlu ile konuşuyoruz. Acıbadem hisselerinin IHH'ye devrini imzalayalı bir hafta olmuş. "Acıbadem satışı ile, Mey İçki'nin Diageo'ya satışından elden edilen 2.1 milyar doları geçmesi bekleniyordu geçebildi mi?" diye soruyorum. Yorgancıoğlu, "Acıbadem'in IHH'ye satışında işlem miktarı, yani hisse değeri artı borcu alındığında 2 milyar doların üstünde çıkıyor. Mey İçki ile başa baş diyebiliriz" yanıtını veriyor. Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, Selçuk Yorgancıoğlu'nun ağabeyi. "2011'de Mey İçki ve Acıbadem ile 4 milyar doların üstünde işlem hacmi yaratan Yorgancıoğlu biraderler adeta Türk şirketlerinin yabancı yatırımcıya satışında ve birleşmesinde yarışıyorlar, çıtayı yükseltiyorlar" deyince Selçuk Yorgancıoğlu, "Biz ağabeyim ile yarışmayız. Galip Yorgancıoğlu daha disiplindir genelde önde koşturur"
diye ekliyor. Yorgancıoğlu, "Bu satış 5 yıl önce Mehmet Ali Aydınlar'a ve Acıbadem'e inanmakla doğru yaptığımızın kanıtıdır. Türkiye'de 3 büyük yatırımcıdan biriyiz ve öyle olmaya devam ediyoruz. 2012'de iştahımız artarak devam edecek çünkü başarılı olduk. Türkiye'de bildiğimiz pazarda yolumuza büyüyerek devam edeceğiz" diyor. Selçuk Yorgancıoğlu'na, 2012'de hangi sektöre yatırım yapmayı planladıklarını sorunca "Gıda sektörü" yanıtını alıyorum: "Biz gıdayı yatırım için beğeniyoruz. Türkiye bölgenin yemek sepeti konumunda bulunuyor. Hem doğası, hem tarıma elverişliliği, kendi iç dinamiği, Körfez ve Doğu Avrupa'ya yakınlığı ile gıdada Türkiye'de fırsat büyük. Tabii bir de servis sektörü cazip. Türkiye'de enerji ve perakende sektörleri çok rekabetçi, marjlar düşük olduğu için ilgilenmiyoruz."

2012'DE GİRİŞİM SERMAYESİNDE NE KADAR İŞLEM OLACAK?
Selçuk Yorgancıoğlu'ndan duyduğuma göre 2012, doğru fiyatların yakalanabileceği, girişim sermayesi için cazip bir yıl olacak. Türkiye ise 2011'de olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerin yıldızı olmaya devam edecek. Gelişmekte olan ülkelere yatırımla ünlü 7 milyar doları yöneten Abraaj Capital'ın yatırım için radarında bizim bölgede sırasıyla Rusya, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan varmış. "Gelişmiş piyasalarda ABD, AB'nin önünde. AB'deki sıkıntıların aşılması için Euro'nun daha değer kaybetmesi kaçınılmaz" diyen Yorgancıoğlu, "Batı, Körfez fonları 2012'de açık olacak. Türkiye'de girişim sermayesinde birkaç milyar dolarlık işlem hacmi rahat olacak" öngörüsünde bulunuyor.

 

'Merkez piyasanın önünde'

Yılın son işlem gününde Yorgancıoğlu ile konuşurken "Merkez Bankası'ndan piyasaya 1.5 milyar dolarlık müdahale geliyor. Bu oynaklık yabancı yatırımcıyı ürkütüyor mu?" diye sorunca verdiği cevap faiz lobisinin hoşuna gitmeyecek. Yorgancıoğlu, "Piyasa fazla belirliliğe alışmıştı. Bu kadar yüksek faiz ortamında bu kadar garantili getiriyi sağlamak doğru değildi. Merkez Bankamızın uygulamaları haziran ayından beri piyasanın önünde gidiyor, bizim makro dengelerimiz için faydalı" diyor. Eski yatırım bankacısı Yorgancıoğlu'na göre 2012'de dışarıda dengeler bu kadar kötü olmayacak. Dışarısı daha iyi olunca Dolar/TL de bugünkü seviyenin altında olacak. İstanbul'u finans merkezi yapma projesinde ise 2012'de yol almak için tek eksiğimiz vergi avantajları. Eğer Dubai örneğinde olduğu gibi vergi avantajı sağlarsak pek çok uluslararası şirket merkezini İstanbul'a taşımaya başlar.