Advertisement

2013 yılının 'Yönetim Katı' yayınında Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın konuğumdu. Başbakan Erdoğan'ın Pakistan gezisinden dönen Akın, "2014 siyaseten zor bir yıl olacak mevcudu koruyalım yeter. Notumuzu koruyalım, zorlukları minimum hasarla atlatalım yeter" diyor. Akın'a göre aslında siyasi tansiyon olmasa Türkiye 2014'te yatırım yapılacak yeni oluşum Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye'den oluşan MINT'in içinde.
Akın, "Türkiye'ye olan yabancı yatırımcı iştahını ancak hukuktaki düzenlemelerin sağlamlaşması geri getirebilir" diyor ki hukuk tarafında artan siyasi gerilimin etkisi ile dışarıdan negatif ayrışarak 2013'ü tamamlıyoruz...
■ Son süreçte siyasi tansiyon düşmezse ekonomi nasıl bir risk altına girer?
Siyasi tansiyon düşmezse ekonomi negatif etkilenecektir ve siyasi tansiyonun da düşmesi seçim zamanına kadar nasıl mümkün olacak onu hep beraber yaşayıp göreceğiz. Borsada yerli yabancı oranını iyi takip etmek gerekiyor. Çıkışlar yerlilerden mi yabancılardan mı oluyor iyi bakmak lazım. Yabancılardan oluyorsa yabancılar para kaybediyor demektir, para kazanıyor değil, çünkü daha yukarıdan mutlaka girmiş olmaları lazım. Şu anda tatile rağmen yabancı yatırımcının çıktığını düşünürsek tatil bittikten sonra yabancı çıkışının daha da hızlanacağını görebiliriz.
■ 2014 nasıl bir yıl olacak?
2014'te çok büyük hasar almazsak, çok büyük siyasi kavgalar çıkmazsa yine bu yılki büyümeleri tutturabileceğimizi düşünüyorum, ama mevcudu koruma yılı, en az hasarla çıkabilme yılı dolayısıyla notumuzu korumaya gayret edelim büyüme her halükârda enflasyonla doğru orantılı olur, en az enflasyon kadar büyüyebileceğimizi düşünüyorum. Onun için yine 5-6 gibi rakamları temenni ediyorum. 2014'te, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının vermiş olduğu notumuzu korumaya gayret edelim. Yani bir basamak yukarı çıkmak yerine bu notumuzu koruyabilirsek, bu seviyeleri koruyabilirsek bence iyi yapmış oluruz. Çünkü 2014 hakikaten zor bir yıl siyasi anlamda biraz çatışmalı geçeceğe benziyor. Büyük yatırımlarda finansman aslında sadece özel sektörün problemi olmaktan çıkıp hükümetin de problemi olacaktır artık.
■ Yabancı ortaklarınız nasıl bakıyorlar bu sürece?
Hepsi Türkiye'deki bu gidişten mutsuzlar açıkçası. Normal şirketlerimizin herhangi bir gelir konusunda sıkıntıya uğraması önümüzdeki 6 ayı göremiyor olmuş olmamız onları tedirgin eder. Yabancı yatırımcının iştahını geri getirecek en önemli şey bence hukuktaki olacak düzenlemeler. İş hukukunda olacak düzenlemelerin hep pozitife doğru gitmesi lazım.

 

'Bütçemizde kuru 2.10 seviyesinden görürüz'

■ Yeni bir hikâye için ne yapmalıyız?
Yeni bir hikâyemiz var. Yani MINT denilen bir oluşum var. Ocak ayında sanırım bu anons edilir. MINT, Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye demek. MINT İngilizce'de de nane anlamına geliyor biliyorsunuz. Yani bu saymış olduğum 4 ülke, dünyanın yeni gözdeleri. Hem nüfus olarak, hem potansiyel olarak hem de gelişmişlik olarak. Bu 4 ülkeden kopmamalıyız.
■ Gelelim Akfen özelinde en çok sorulan sorulara...
Akfen GYO'yu satma planımız yok. Bu tip olaylarda hisselerimizin fiyatı fazla ucuzladığı zaman koruyabilmek amaçlı hisse geri alımımız 5, 6 aydır devam ediyor. Geri alım programı SPK ile paralel
götürülüyor.
■ IDO Kadıköy-Bursa seferini neden sonlandırıldı?
O hattın çok kârlı bir hat olmadığını zaten başından beri söylüyorduk. Zarar ediyor. Bursa Belediyesi bu zarara katlanabiliyor. Biz o konuda rahat değiliz. Zararı oradan çıkarmak istiyoruz.
■ Kuru bütçenize hangi seviyeden koyacaksınız?
Dolar TL'yi 2.10 civarında koyacağız sanırım. Çünkü 2.10'u gördüğümüz için.