Advertisement

2014 yılı itibarıyla en çok milyarder Amerika’da gözüküyor ancak ABD Başkanı Barack Obama milyarder sayısını daha fazla artırmak için uğraşırken Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, Hindistan’daki milyarder sayısından neden rahatsız? Milli gelire oranlarsak ABD’de; Hindistan ve Türkiye’nin her 1 milyar dolar gelirine oranla yüzde 3 milyarder çıkıyor. Biz her yıl Forbes’un milyarder listesine daha fazla sayıda Türk sokuyoruz diye sevinirken ABD Başkanı Obama, ABD’deki orana neden sevinmiyor?

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan ise India Times’a verdiği röportajında “Ülkemdeki milyarder sayısından rahatsızım. Ben burada bir bozukluk olduğunu düşünüyorum” demiş.

ABD Başkanı Obama’nın milyarder sayısını artırmak istemesinin nedeni, ABD’de yılda 20 adet, 20 yıl sonra milyar dolar değerinde şirket çıkıyor olması ABD’nin şu anki standardını koruması için yeterli değilmiş. Bu sayı yılda 40’a çıkarsa ancak ABD bugünkü standardını koruyabilirmiş.

Ülkesinde milyarder sayısının artmasından rahatsız olan Hindistan Merkez Bankası Başkanı Rajan ise röportajında “Milyarderler Hindistan’da ABD’deki gibi bilgisayar programı girişimcilerinden çıkmıyor. Yaptıkları işlerde genelde hükümetten bir lisans alarak çalıştıkları alanda tekel oluyorlar” diyor. Hangisi doğru diye düşünürken Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Yönetici Direktörü Nida Bektaş’tan Yale Üniversitesi Profesörü Barry Nalebuff’ın girimcilik konuşmasını dinlemek üzere davet aldım.

YETER Kİ İNANIN
Nalebuff, 23 yıllık Yale Üniversitesi İşletme profesörlüğünün yanı sıra eski öğrencisi Seth Goldman ile ‘Honest Tea’ adlı organik soğuk çay markasını 1998’de kurup 2009’da Coca-Cola’ya satmayı başarmış bir girişimci. Her şey ABD’de en çok içilen ikinci içecek olan soğuk çayı çok şekerli bulması ve Hindistan ziyareti esnasında Hintli Tata Grup Başkanı Bay Tata’yı Honest Tea markası ile daha sağlıklı çay üretimine ABD pazarına ikna edemeyince başlamış.

Bay Tata, kendi isminde ‘Tata Tea’ markasında ısrar edince Nalebuff ‘Honest Tea’yi öğrencisi Seth Goldman ile üretmeye karar vermiş. Nalebuff, “Yale profesörü olarak markamı Coca- Cola’ya satmayı başardım. Siz de yapabilirsiniz yeter ki yaptığınıza inanın, radikal bir değişim olsun, fikrinizin kopyalanmasına hazır olun, kötü günler için birikiminiz enerjiniz olsun, satana kadar kontrolü bırakmayın, büyük resimde pazarlık etmeyin, mümkün olduğu kadar küçük bütçe ile hedeflerinizi gerçekleştirin, bu koşunun maraton olduğunu unutmayın” diyor.

ŞİŞEDEKİ MİSYON
Eğer duyduğunuz hikâye ilginizi çektiyse Nalebuff’ın ‘Mission in a Bottle’, (Şişedeki Misyon) kitabında detayları bulabilirsiniz. Nalebuff’la sohbet bana esas ABD’li, Hintli ve Rus milyarderin farkını gösteriyor.

Nalebuff, Koç’ta MBA öğrencilerine ve mezunlara yaptığı konuşmanın ardından Facebook’ta gösterdiği başarı ve hissesiyle Forbes milyarder listesine yeni giren Facebook Başkan Yardımcısı Jeff Rothschild’in Bodrum’da düzenlediği Diyalog toplantısına konuşmacı olarak yola çıktı. Rus ve Hintli milyarderler mega yatları ile gezerken, ABD’li yeni milyarder Jeff Rothschild arkadaşlarını ve Yale Üniversitesi Profesörü Barry Nalebuff’ı, ‘150 yaşın ötesinde yaşam, sürücüsüz uçan kurye’ gibi gelecekte bizleri neler beklediği konusunda fikir alışverişi için Bodrum’a çağırmış. İşte farklı girişimcilik ekosisteminden örnekler, hangisi sizce daha gelecek vaat ediyor siz karar verin!