Advertisement

Davos’ta Bloomberg HT mikrofonlarına konuşan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri (ITUC) Luc Triangle “Dönüşüm sonrası çalışanlar için iyi şartlar oluşmalı. Ama asıl soru şu sosyal olarak bunun bedelini kim ödüyor? Sıradan insanlar bu dönüşümün bedelini ödememeli” dedi.

2022 ve 2023’de çalışanların çoğu alım gücünü kaybettiğinin altını çizen Triangle “Temettüler 2022’deki kadar yüksek hiç olmadı. Bu kabul edilemez bir durum. Bunu sadece sendikalar değil, IMF ve Dünya Bankası da söylüyor. Enflasyon şirketlerin açgözlülüğünden oldu. Şirketlerin belki de yaratılan zengillik ve bunun dağıtımı konusunda daha adil olması gerekiyor” dedi.

Triangle “Şirketler ve hükümetler çalışanlar için gerekli adımları atmalı. 2023’te biz tüm dünyada protestoların arttığını gördük. İşçiler protesto yapmayı, greve çıkmayı sevmiyor. ABD’de, İngiltere’de, Türkiye’de bunu gördük. Çalışanlar bir şekilde koşullarını kabul etmek istemiyorlar; çünkü patronlarının 50-60 kat daha fazla para kazanıyor. Nasıl bunu kabul edebilirler? Bunun bir şekilde sona ermesi gerekiyor. Bu eğer sona ermezse tüm dünyada sosyal ayaklanmaları beraberinde getirecek” diye konuştu.