Advertisement
HABERLER ABONE OL

IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği Washington'da Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE) ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından düzenlenen "Gelişmekte Olan Piyasalarda Merkez Bankası Yönetimi" başlıklı etkinlikte konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye'nin yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini söyledi.

Türkiye ekonomisini rahatsız eden sorunlar olduğunu, cari açığın ülkeyi kırılgan hale getirdiğini aktaran Karahan, enflasyon beklentilerinin yüksek olmasının da yatırım ortamını ortamı açısından olumsuz olduğunu dile getirdi.

"Ne gerekiyorsa yapılacağı sinyalini verdik"

Karahan, öncelikli hedeflerinin politika faizini, yeniden para politikasının temel aracı yapmak olduğunu vurgulayarak, "Ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik. Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptık ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik" dedi.

Karahan, "Güvenin yeniden tesisi ve enflasyon beklentilerini daha iyi yönetebilmemiz için politika faizinin birincil araç olduğu politikayı yeniden oluşturmak için çok şey yaptık ve daha fazlasını yapmaya hazırız" ifadesini kullandı.

Enflasyon beklentilerine ilişkin Karahan, "Piyasa katılımcıları, önümüzdeki 12 ay için yani önümüzdeki aydan itibaren bir sonraki marta kadar 2024 yıl sonu hedefimiz olan yüzde 36 enflasyon bekliyorlar. Yani üç aylık bir gecikmeyle hedefimize ulaşacağımıza inanıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Öncelik rezerv biriktirmek"

Karahan, bundan sonraki stratejilerinin ve en büyük önceliklerinin, enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek olduğunu söyledi.

"Talebi yakından takip ediyoruz. Faiz artışları talepte bir miktar normalleşme sağladı" diyen Karahan, "Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak zor ama ne gerekiyorsa yapılacak" ifadelerini kullandı.