Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Kripto para piyasaları, bu hafta büyük bir çöküş yaşadı. Tüm büyük sanal paralar, hatırı sayılır miktarda değer kaybetti, ancak küresel çapta çoşku, devam ediyor. 

Dünyanın ilk ve en büyük dijital parası olan Bitcoin, bu piyasalardaki coşkunun merkezinde yer aldı. Bazıları, sanal paranın euro ve dolar gibi geleneksel paraların yerine geçebileceğini bile öne sürüyor.

Bitcoin'deki hızlı ve agresif yükseliş, piyasadaki yerleşik kuruluşların ve şahısların göz ardı edemeyeceği bir hal aldı. 

Piyasada oldukça büyük bir fikir ayrılığı mevcut: bazıları, kripto paraları küresel finans sisteminin temelindeki değişimin olası bir etmeni olarak görürken, bazı diğerleri Bitcoin'e olumsuz yaklaşıyor; ancak altta yatan block chain teknolojisine bir miktar inanç duyuyor. Birtakım diğer şahıslar ise kripto paraları tamamen bir vakit kaybı olarak görüyor. 

Business Insider, büyük yatırım bankalarından, araştırma kuruluşlarından ve varlık yöneticilerinden analistlerin son dönemde yayınladığı notlarını derledi.

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve JPMorgan gibi büyük kuruluşlardan analistlerin kripto paralar hakkında yorumları şöyle;

James Faucette, Morgan Stanley: Bitcoin'in değeri 0 dolar

James Faucette ve ekibinin birkaç gün önce hazırlamış olduğu araştırma notunda, Bitcoin'in değerinin 0 dolar olduğu belirtilerek kripto para için herhangi bir fiyat hedefi belirlenmedi. Bitcoin, notun yayınlandığı zamanda 14,400 dolar civarındaydı. Faucette, Bitcoin'in herhangi bir paraya ve altına benzemediğini ve ölçeklendirmenin zor olduğunu belirtti. 

UBS Baş Yatırım Ofisi Ekibi: Kripto piyasası bir balon ancak blockchain teknolojisi önemli

İsviçre bankasının 2017 Ekim tarihli notunda, "Kripto paralar 2008'den beri popülerlik kazanıyor, ancak genelgeçer olarak kabul edilmeye başlanacakları konusunda oldukça şüpheliyiz" ifadesi kullanıldı ve dijital para değerlemelerindeki son aylarda gerçekleşen sert yükselişin spekülatif bir balon olduğu görüşü öne sürülerek, blockchain teknolojisinin finanstan imalata, sağlığa ve kamu hizmetlerine, kayda değer bir etkisi olmasının olası olduğu belirtildi. 

Nikolaos Panigirtzoglou, JP Morgan: Bitcoin vadeli kontratları, kripto paraları gelişen varlık sınıfına yükseltme potansiyeline sahip

Panigirtzoglou ve ekibi, Aralık tarihli notlarında, "Bu yeni varlık sınıfının değeri, bir değer saklama aracı ve ödeme aracı olarak ne kadar kabul gördüğüyle alakalı" şeklinde görüş bildirdi. 

Zach Pandl ve Charles Himmelberg, Goldman Sachs: Bitcoin gelişen ülkelerde kullanılabilir

İki analistin müşterilerine yazdıkları notta, "Doların ABD dışındaki yaygın kullanımı - ve bazı ülkelerdeki tam dolarizasyon - uluslararası çapta kabul gören bir değiş tokuş aracı ve değer saklama aracına halihazırda talep olduğunu gösteriyor" ifadesi kullanıldı. 

"Geleneksel para hizmetlerinin yeteri miktarda sunulamadığı ülkelerde Bitcoin (ve genel olarak kripto paralar), uygulanabilir alternatifler sunabilir. 

Quinlan & Associates: 1 Bitcoin'in değeri 1,780 dolardan fazla değil

Wall Street'te büyük bir danışmanlık şirketi olan Quinlan & Associates'in yakın zamanda yayınladığı raporda, Bitcoin'in değerinin bu yılın sonuna dek 1,800 dolara kadar inebileceği belirtildi. Şirket tarafından yapılan hesaplamalara göre, 1 Bitcoin'in fiyatının 1,780 dolar olduğu sonucuna varıldı.

Business Insider