Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutma kararının ardından Asya Pasifik’te Japon hisselerine ivme kazandırırken Hong Kong ve Çin’de gayrimenkul şirketleri öncülüğünde zayıflık sürüyor.

Yenin değer kaybetmesi sonrası ihracatçı şirketler öncülüğünde yükselen Nikkei 225 artış yaşadı. Çin endeksleri olumsuz ayrışırken Hong Kong Hang Seng de geriledi. 2023’te %13’ten fazla düşen Çin CSI 300 endeksi 2002’de hayata geçmesinden bu yana ilk kez üçüncü kez üst üste yıllık kayıp yaşamaya hazırlanıyor.

Pazartesi günü yükselişini sürdüren ABD hisse senetleri endekslerinde vadeliler yatay seyrediyor. Fed üyelerinin açıklamalarıyla ABD tahvil getirileri arttı. İki yıl tahvil getirisi %4,5 civarı işlem görürken 10 yıllıklar %4’e yaklaştı. Bu getiriler bu sabah Asya işlemlerinde yatay seyretti. Bloomberg Dolar Endeksi 1.227 puanda yatay.

“Faiz İndirim Zamanlamasını Tartışmak İçin Erken”

Fed üyeleri piyasalardaki faiz indirim heyecanını yatıştırıcı açıklamalarına devam ediyor.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee Fed’in çeyreklik tahminlerinde yaşanan değişim sonrası piyasalarda oluşan aşırı tepkiye şaşırdığını söyledi.

CNBC röportajında konuşan Goolsbee “FOMC’nin nasıl çalıştığına dair bile bir kafa karışıklığı görüyorum. Biz gelecek hakkında spekülatif şekilde politikaları tartışmıyoruz” açıklamasını yaptı. Fed üyelerinden Loretta Mester ve Mary Daly de gelecek yılın başlarında oluşan faiz indirim beklentisinin erken olduğunu vurgulayan açıklamalar yaptı.

Financial Times’a konuşan Cleveland Fed Başkanı Mester, piyasaların 2024’ün erken dönemlerinde faiz indirimini fiyatlayarak “Fed’in bir parça önünde” ilerlediğini söyledi. Mester sıradaki aşamanın ne zaman faiz indirimi olacağı değil faizin ne kadar uzun süre kısıtlayıcı seviyelerde kalacağıyla ilgili olduğunu belirtti.

San Fransisco Fed Başkanı Daly de Wall Street Journal röportajında enflasyondaki düşüş göz önüne alındığında 2024’te faiz indirimi öngörmenin uygun olduğunu, ancak bunun zamanlamasını tartışmak için henüz çok erken olduğunu belirtti. Açıklamaları yapan üyelerin bu sene Fed’in faiz kararlarında oy hakkı bulunuyor.