Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre'li yatırım bankası UBS'e göre, Çin'de enflasyona karşı varlık koruma amacıyla altına olan talebin artmasıyla 2011 yılının ilk 2 ayında altın alımları 200 tona ulaşarak metal fiyatlarının rekor seviyeye yükselişini destekledi.

Küresel emtia stratejisti Peter Hickson, Çin'in en büyük alıcı olduğunu belirterek, "Bu yıl başından beri 200 tona yakın bir alım olduğunu tahmin ediyoruz. Altının cazip olduğu bir gerçek. Piyasada enflasyon ve Afrika'ya dair endişeler arttığı zaman, daha fazla insan güvenli liman olan altına yöneliyor" dedi. Hickson'a göre önümüzdeki 6 ayda fiyatlar 1,500 dolara kadar yükselebilir.

Geçen yıl yüzde 30 ralli yapan altın Ortadoğu'daki isyan, enflasyon endişeleri ve para birimlerinin değer kaybıyla dün 1.434.93 dolar olarak rekor seviyeye yakın rakamdan işlem gördü.

Çin'de tüketici fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4.9 artmıştı.

Dünya Altın Konseyi'nin Çin Temsilcisi Wang Lixin geçen ay yaptığı açıklamada, Hindistan'dan sonra en büyük değerli metal alıcısı olan Çin'de bu yıl altın yatırımlarının yüzde 40 veya 50 artacağını öngördü.

Konsey, Çin'deki altın yatırımının 2010 yılında yüzde 70 artarak 179.9 ton olduğunu ve ABD ile Almanya'yı geride bıraktığını açıkladı. Yine konseye göre, mücevher sektöründeki tüketim ise 400 ton olarak rekor kırdı.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang 26 Şubat'taki açıklamasında Çin'in geçen yıl 300 tondan fazla altın ithal ettiğini açıkladı.