Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi alımların azalması ve konut yapımlarındaki düşüşle ilk çeyrekte beklenenden daha az büyüdü.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ülkede Ocak-Mart ayları arasında büyüme hızı yıllık bazda yüzde 1.8 arttı. 2010'un son 3 ayında bu oran yüzde 1.3'tü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler ülkedeki büyüme oranının yüzde 2 olacağını öngörmüştü.

Fed Başkanı Bernanke, dünkü açıklamasında ülkedeki büyümeyi teşvik etmek için 600 milyar doarlık tahvil alımının Haziran'a dek süreceğini bildirmişti.

Moody's Analytics'te üst düzey ekonomist olan Ryan Sweet rapor öncesinde yaptığı açıklamada, 2008'den beri en yüksek seviyede seyreden benzin fiyatlarının tüketici harcamalarının düşmesine neden olduğunu belirtti. Sweet, ilk çeyrekteki hayal kırıklığının kısa dönemli olacağını ve yılın geri kalan kısmında ekonomik büyümenin hız kazanacağını dile getirdi.

Bloomberg anketine katılan analistler yüzde 0.5 ile yüzde 3.5 aralığında büyüme tahmini yapmıştı. 2010 yılında dünyanın en büyük ekonomisi yüzde 2.9 büyümüştü.

Ocak-Mart 2011 çeyreğinde, tüketiciler harcamalarını sadece yüzde 2,7 artırdı. Önceki çeyrekte harcamalar yüzde 4 seviyesindeydi.