Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yüksek TÜFE endişesi ABD’de perakende satışlarının ocak ayında düşmesinin ardından azaldı. Verinin ardından Wall Street Borsaları yükselirken dolar geriledi, tahviller ise hafif hareketler sergiledi.

S&P 500 Perşembe gününü yüzde 0,58 yükselişle 5.030 puandan tamamladı. S&P 500 vadelileri ise yatay seyrediyor.

Bloomberg Dolar Endeksi Perşembe yüzde 0,4 ile ikinci işlem gününde de düşerken sabah saatlerinde yüzde 0,1 yükseldi.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Perşembe gününü iki baz puan düşüşle yüzde 4,23’te kapasa da bu sabah getiri tekrar yüzde 4,25’e yükseldi.

ABD perakende satışların Ocak ayında yüzde 0,8 ile beklentinin çok üzerinde gerilemesi sonrası swap piyasasında haziran faiz indirimi ihtimali tamamen fiyatlandı.

Asya Pasifik ise Japonya öncülüğünde yükseldi. Nikkei 225 artıda işlem gördü. Çin’de tatil sezonunda seyahatlerin artması tüketim harcamalarının arttığı sinyalini verirken Hong Kong Hang Seng de yüzde 2'ye yakın yükseliş kaydetti. Risk iştahının artmasıyla perşembe günü yüzde 1,5 yükselen Brent petrol 83 dolara yakın seviyede seyrediyor.

"Faiz indirim eşiğine gelmek ‘zaman alabilir’

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic işgücü piyasası ve ekonominin hala güçlü olduğu ortamda faiz indirimi için acele etmeyeceklerini belirtti. Bostic faiz indirim eşiğine gelmenin “biraz zaman alabileceğini” belirtirken enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru kalıcı bir şekilde ilerlediğinden henüz net şekilde emin olmadıklarını belirtti.

New York’ta konuşan Bostic “Veriler zaferin avucumuzun içinde olmadığını gösteriyor. Enflasyonun yüzde 2 hedefine sert bir şekilde indiği konusunda henüz rahat değilim” ifadelerini kullandı.

Ocak ayı TÜFE verisinin tek seferlik bir sapma olabileceğini belirten Bostic fiyat istikrarı için daha fazla kanıta ihtiyaçları olacaklarını söyledi. Bostic’in bu sene faizi belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nde oy hakkı bulunuyor.