Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD endekslerinin 2024’ün en iyi haftalık rallisini kaydetmelerinin ardından Asya hisseleri haftaya yükselişle başladı. Hong Kong ve Çin piyasaları ralliye öncülük ederken Hang Seng endeksi boğa piyasasına yakın seyrediyor.

Cuma günü yüzde 1’i aşan kazançların ardından Amerikan hisse vadelileri haftaya pozitif başlangıç yaptı. S&P 500 vadelileri artıda.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı geriliyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,3 düşüşle 1.260 puanda seyrediyor. Amerikan tahvilleri Japon piyasalarının kapalı olması sebebiyle işlem görmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken son bir Gazze ateşkesi girişimiyle Ortadoğu’ya ziyarette bulunurken petrol fiyatları hafif geriliyor.

"Ralli faiz indirimsiz sürebilir"

Bazı yatırımcılara göre Fed’in bu yıl faiz indirimi yapmayacağı tamamen fiyatlansa da hisse senetlerini sağlam küresel ekonomik büyüme teması yukarı taşıyacak.

S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta kasım ayından bu yana en iyi haftasını geçirerek mart ayındaki rekor seviyelere yeniden yaklaşmıştı. Bu da Nisan ayı başında endekste yaşanan sarsıntının geçici olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Bazı yatırımcılara göre mevcut durum faiz oranlarının benzer seviyede olduğu, ancak hisse piyasa değerinin üçe katlandığı 1990’lara benziyor. Martin Currie Fon Yöneticisi Zehrid Osmani “Bu yıl neden daha az faiz indirimi olacağı senaryosunu değerlendirmeniz gerekiyor. Eğer bu durum ekonominin beklenenden daha sağlıklı olmasıyla ilgiliyse, hisse senedi piyasalarında tipik oynak tepkilerin ardından yaşanan ralliyi destekleyebilir” yorumunu yaptı.

Roundhill Investments İcra Kurulu Başkanı David Mazza da geçtiğimiz hafta açıklanan düşük birinci çeyrek büyümesine dirençli talebi gizlediği için temkinli yaklaşılması gerektiğini söyledi. Mazza “Nette daha iyimser olmak için faiz indirimlerine ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.