Advertisement
HABERLER ABONE OL

Üst Düzey'in bu haftaki konuğu Turner Construction Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç oldu.

Kılıç "Ne kadar zorlu bir yıl geçirmiş olsak da firma olarak bizim için 2023 iyi geçen bir yıldı. Rekor iş hacmine ulaştık. Globalde 27 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaştık. Tabii ki bunu yaparken belirli stratejiler geliştirmek zorunda kaldık.2023 yılında Dünya’nın ikinci en yüksek binası olan Kuala Lumpur Malezya’da bulunan 'Merdeka 118'i hayata geçirdik, tamamladık. Böylece, Dünyadaki en yüksek 100 binanın 13’ü bizim projemiz oldu" şeklinde konuştu.

Pandemi sonrasında veri merkezi konusunun kazandığı öneme dikkat çeken Kılıç "Bizim de projelerimiz buraya yönlendi. Dünyadaki büyük markalarla bunu çalıştık. Stratejik bir önemi olan “İstanbul Finans Merkezi” projemizi de epey olgun bir aşamaya getirdik, tamamlama işlerini hallediyoruz. Ayrıca Şişecam ile dünyanın en büyük düz cam fabrikalarından biri olan projeyi Tarsus Mersin’de başladık.

Türkiye’de finansmandan kaynaklı büyük projelerde biraz sıkıntı öngörüyoruz. Burada niş bölgelere odaklanma düşüncemiz var. Veri merkezi, pandemi sonrası data toplanması çok büyük bir pazar oldu. Projenin yapılması açısından Türkiye, Avrupa’da Polonya'dan sonra ikinci önemli lokasyon konumunda. Türkiye’nin jeopolitik önemi var. Doğu ile Batı arasında bir köprü olması, kalifiye insan gücünün daha iyi olması, iklimin ılıman olması ve insan gücü maliyetinin daha uygun olması hepsi avantaj data veri merkezi yatırımlarında" diye konuştu.

"Yüzde 103 artış işçilikten kaynaklı"

Kılıç "Maliyet artışlarını direk dolar kuruna bağlayamayız. Yüzde 52 artış malzemeden kaynaklı oldu ama ama yüzde 103 artış işçilikten kaynaklı oldu. Dolar bazında da işçilikte bir artış olmuş. İşçilikte bir sıkıntı olduğunu bütün projelerimizde hissediyoruz.

Mesela çimento üreticileri işçilikteki sıkıntıdan dolayı talep olmasına rağmen belli bölgelere kota koydu. Vadelerde kısaldı, artık uzun vadeli ödeme yok. Direk nakit döndürülmeye çalışılan bir sektör. Arzdaki sıkıntı işçilikten kaynaklanıyor. Bu problemleri ancak uzun vadede çözebiliriz. Tabi bundan dolayı da Türkiye yurtdışından da çok cazip gözükmüyor. Faizlerin artması enflasyonun yüksek olmasından kaynaklı bir maliyet getiriyor bu da eklenince cazibe kalmıyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul Finans Merkezi projesinin stratejik öneme sahp olduğunu söyleyen Kılıç "Kısa dönemde bölgesel bir finansal hub ama orta ve uzun vadede global bir finans merkezi olma amacıyla yola çıkıldı. Biz, Dubai Finans Merkezinde de çalıştık ve oradaki birikimimizi burada kullandık. Bu proje Dubai’den de büyük" diye ekledi.

Kılıç konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim temsilcisi olduğumuz yüksek binalar ve kentsel habitat konseyi 55 yıllık bir kar amacı gütmeyen kuruluş. Yüksek binayı teşvik eden değil, yüksek bina yapılacaksa nasıl yapılmalı, hangi trendlerle yapılmalı onu anlatıyor. Şehirleşmenin nasıl olması gerektiği, deprem gerçeği...Avrupa’nın en büyük ikinci toplantısı biz bu konferansı İstanbul’a getirdik. Geçen sene Frankfurt’ta olmuştu sonra da İstanbul şeçilmişti. Konferans İstanbul Finans Merkezindeki Ziraat Kuleleri’nde olacak Nisan ayının 18’inde."