Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Piyasa Düzenleme Komisyonu, ABD piyasa düzenleyicisi SEC’e Çinli şirketlerin halka arz süreçleriyle ilgili daha fazla iletişimde bulunma çağrısında bulundu.

Çinli düzenleyici kurum pazar günü yaptığı açıklamada, SEC ile işbirliği yaparak halka arzlarla ilgili problemlerde uygun bir çözüm bulma konusunda ortak çabaların artırılması gerektiğini söyledi. SEC’in Çinli şirketlerin halka arz olmak için risk açıklamalarını geliştirmesi gerektiğini söylemesinden sonra Çinli regülatörler de bu çağrıyı memnuniyetle karşıladı.

Çin geçen haftalarda yurtdışında halka arz olmak isteyen şirketlerin siber güvenlik kontrolünden geçirilmesini gerektiren bir düzenleme yayımlamıştı.

Çin'den ceza gibi soruşturma

Çin, Didi’nin ABD’deki halka arzından sonra ülkenin en büyük mobil taksi uygulaması olan şirkete yönelik siber güvenlik soruşturması başlattığını duyurmuştu.

Çinli regülatörden yapılan açıklamada, mobil taksi uygulaması Didi şirketinin faaliyetlerinin yerinde incelenmesi için bir ekip gönderildiği belirtilmişti.

İlgili regülatör, 9 Temmuz'da, Didi şirketine ait 25 uygulamanın kişisel verileri toplama kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle uygulama mağazalarından kaldırılması emri vermişti.

Didi'nin hisseleri soruşturma sonrasında halka arzdan bu yana yüzde 26 değer kaybederek 10,31 dolara geriledi.

İki şirket ABD'de halka arzdan caydı

Didi’ye karşı başlatılan siber güvenlik soruşturmasından sonra ByteDance ve LinkDoc ABD’deki halka arz planlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

Tiktok'un sahibi olan ByteDance, Çin hükümetinin halka arza değil veri güvenliğine odaklanılması uyarısını dikkate alarak Mart ayında yurt dışı halka arz planını askıya almıştı. ByteDance’e Aralık ayında sağladığı fonlamada 180 milyar dolar civarında değer biçilmişti.

Pekin merkezli LinkDoc Teknoloji, Çin’in yurtdışında halka arz olan teknoloji şirketlerine karşı başlattığı soruşturmalar sonrasında ABD’deki halka arz olma planını askıya almıştı.

LinkDoc’un halka arzını Morgan Stanley, Bank of America ve China International Capital Corp aracılık edecekti ve şirketin 211 milyon dolara kadar yatırım alması planlanıyordu.

SEC'ten daha fazla inceleme talebi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), geçen hafta ABD'de halka açılmak isteyen Çinli şirketlere yönelik incelemelerin artacağını duyurmuştu.

SEC Başkanı Gary Gensler, yaptığı yazılı açıklamada, Çin hükümetinin Çin merkezli şirketlere denizaşırı ülkelerde sermaye artımı konusunda yeni kısıtlamalar getirdiğini hatırlatmıştı.

Çin'deki son gelişmeler doğrultusunda SEC uzmanlarından Çin merkezli şirketlerden daha fazla açıklama talep etmelerini istediğini belirten Gensler, Çinli şirketlerin açıklamalarının, Çinli yetkililerden ABD borsalarından işlem görmelerine dair izinleri ile Çin hükümetinin faaliyet gösteren şirketin mali performansını ve sözleşmeye dayalı düzenlemelerin uygulanabilirliğini önemli ölçüde etkileyebilecek gelecekteki eylemleri konusunda bilgileri de içereceğini kaydetti.