Advertisement
HABERLER ABONE OL

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz enerji fiyatlarının uzun vadede aşağı yönlü bir ivme yakalayacağını, gelecekte dezenflasyon süreci yaşanacağını belirtti.

Söz konusu sürecin zamanlamasıyla ilgili şu aşamada net bir öngörüde bulunmayan Stiglitz, kendisini endişelendiren konunun Fed'in hızlı ve çok fazla hamle yapması olduğunu belirtti.

Bloomberg yayınına katılan Stiglitz'in öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Enflasyonun çok büyük bir kısmı tedarik tarafından geliyor. Enerji ve petrol fiyatları Ukrayna'daki savaş dolayısıyla çok yükseldi. Bu anlaşılabilir ama çok da uzun olmayan bir vadede fiyatlar geri gelecektir.

Sınırsız ölçüde yenilenebilir enerji üretme kapasitemiz var. Bunun gerçekleşmesi durumunda petrolde varil başına 40-50 dolarlar konuşulacak. Gelecekte dezenflasyon göreceğiz ama ne zaman olur onu bilemiyorum.

Tedarik haritası değişecek. Çin'e rakip olabilecek düşük maliyetli yerler var. Yeniden uyarlamanın birkaç yıl alacağını düşünüyorum. Buna neredeyse hazırız.

Beni endişelendiren şey Fed'in çok hızlı ve çok fazla hareket etmesi. Unutulmamalıdır ki para politikasının etkisini göstermesi tam olarak 18 ay aldı. Rusya-Ukrayna savaşı biterse enerji fiyatları aşağı gelecektir bu da dezenflasyon yaratacaktır.

Yakıt fiyatları geri gelecektir ki zaten şu an bunun işaretlerini görüyoruz.

Son 50 yılda kamu politikası çiftçilere adeta 'çok fazla üretmeyin' dedi. Bu politikayı tersine çevirirsek, tarım ürünlerinin fiyatı aşağı gelecektir.