Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel gösterge Brent Çarşamba günü yüzde 1 düştükten sonra varil başına 77 dolar civarında işlem gördü ve ABD ham petrolü 72 doların altında kaldı. Enerji Bilgi İdaresi, ihracatın düşmesi ve rafinerilerin daha az ham petrol işlemesi nedeniyle ham petrol stoklarının geçen hafta 1,3 milyon varil arttığını bildirdi. Amerikan Petrol Enstitüsü bunun yerine bir düşüş sinyali vermişti.

Bu arada Orta Doğu'da, ABD ve müttefikleri Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılar nedeniyle Yemen merkezli Husi militanlarına misilleme yapma seçeneklerini değerlendirdikçe gerilim artmaya devam etti. Vortexa verilerine göre saldırılar, Bab el-Mendeb Boğazı'ndan ham petrol ve petrol ürünleri taşıyan tankerlerin sayısını bir yıl öncesine göre yaklaşık üçte bir oranında azalttı.

Yatırımcılar görünümü tahmin etmeye çalışmasıyla ham petrol bu yıl şu ana kadar net bir yön bulmakta zorlandı ve günlük kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Vitol Group'a göre talep artışı OPEC dışından gelen yeni arza ayak uydurmakta zorlanırken piyasa 2024'te nispeten dengeli olacak.

Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Bu, küresel petrol arz-talep görünümünde düşüş yönlü bir görünüm ile Kızıldeniz saldırıları ve gerilimlerinden kaynaklanan geçici de olsa destekleyici risk primi arasında dengesiz bir çekişme. Koruyucu satın almalardan ziyade panik halinde satışa daha yatkın görünüyor” dedi.