Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Küresel gösterge Brent önceki iki seansta yüzde 4'ten fazla yükseldikten sonra varil başına 77 doların altında işlem görürken, ABD ham petrolü 71 doların üzerinde işlem gördü. Fed Başkanı Jerome Powell'ın politika yapıcıların artık borçlanma maliyetlerini ne zaman kısacaklarına odaklandıklarını söylemesinin ardından hazine tahvilleri yükseldi ve dolar zayıfladı. Doların daha yumuşak olması, Dövizle fiyatlanan emtiaların cazibesini artırıyor.

Bu yükseliş, vadeli kontratları Fed toplantısı öncesinde Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine getiren art arda yedi haftalık düşüşün ardından geldi. ABD dahil OPEC dışı ülkelerden yapılan ihracattaki artış ve zayıflayan talep görünümüne ilişkin endişeler fiyatlar üzerinde baskı oluştururken, tüm OPEC üyelerinin daha derin gönüllü kesintilere bağlı kalıp kalmayacağına dair bazı şüpheler de mevcut.

Mumbai'deki Kotak Securities Ltd. emtia araştırma başkanı Ravindra Rao, "Son dönemdeki toparlanmaya rağmen, küresel talep ve arz dengeleri yumuşadıkça ham petrol fiyatları son zamanlardaki düşük seviyelere nispeten yakın kalıyor. OPEC+'nın son üretim kesintilerine rağmen, ABD öncülüğünde OPEC dışı arzın artacağına ilişkin tahminler, daha fazla fiyat artışı üzerinde sınırlayıcı bir faktör olarak hareket edebilir" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı Perşembe günü, ekonomik aktivitenin zayıflamasıyla bu çeyrekte küresel petrol talebi büyümesine ilişkin tahminlerini günde neredeyse 400 bin varil düşürerek düşüş eğilimini artırdı. Paris merkezli tüketici organizasyonu, büyümenin gelecek yıl neredeyse yarı yarıya düşerek günde yaklaşık 1,1 milyon varile düşmesini beklemeye devam ediyor.