Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Küresel gösterge Brent, Salı gününü az farkla yükselişle kapattıktan sonra varil başına 78 doların altındaydı; ABD ham petrolü ise 72 dolara yakındı. ABD para birimi Salı günü, yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına dair beklentilerini yeniden ayarlamasıyla geçen yılın Mart ayından bu yana en büyük bir günlük artışını kaydetti. Bu da emtiaları denizaşırı alıcılar için daha az çekici hale getiriyor.

Bu arada Orta Doğu'daki gerilimler ön planda ve merkezde kalıyor. Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin saldırılarına rağmen hala kıyıları açıklarındaki hayati önem taşıyan su yolunda gemicilik tehdidinde bulunuyor. İsrail-Hamas savaşının Gazze'nin ötesine yayılacağı ve Tahran'ın bu hafta Irak'ta İsrail casus üssü olduğunu söylediği yere füze ateşlemesiyle potansiyel olarak doğrudan İran'ı çekeceği endişesi var.

Bazı sigorta şirketleri ABD ve İngiltere ticari gemilerini güney Kızıldeniz'de seyrederken savaş risklerine karşı sigortalamaktan kaçınmaya başlıyor. Birçok petrol ve gaz taşıyıcısı artık su yolundan tamamen kaçınıyor ve bu da onları Güney Afrika çevresinde daha uzun bir rota izlemeye zorluyor.