Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Küresel gösterge Brent, geçen hafta Ekim ayından bu yana en büyük yükseliş olan yüzde 3'ün üzerinde yükselişin ardından varil başına 79 doların üzerinde işlem gördü. ABD ham petrolü varil başına 74 dolara yakın. Saldırıların ardından gemiler rotalarını değiştirmek zorunda kaldı ve bu durum, ticari gemilerin korunmasına yardımcı olacak çok uluslu bir denizcilik görev gücünün kurulmasına yol açtı. Konteyner devi A.P. Moller-Maersk A/S şimdi Süveyş Kanalı'na bağlanan rotayı kullanmaya devam etmeye hazırlandığını söylüyor.

Ham petrolün son kazanımları çeyreklik düşüşün telafi edilmesine yardımcı olurken, petrol bu yıl yaklaşık yüzde 8'lik bir kayıp yolunda ilerlemeye devam ediyor. Yatırımcılar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortaklarının daha fazla üretim kesintisi vaatlerine rağmen, küresel ham arzın gelecek yıl talebin üzerinde seyredebileceğinden endişe ediyor. Angola, kotalar konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Cuma günü üretici grubundan ayrıldı, ancak geri kalan üyeler kartelin birliğini yeniden teyit etmekte hızlı davrandı.

Bu arada, Rusya'nın geçen hafta petrol işlemesi, deniz yoluyla yapılan ihracatın azalması nedeniyle sekiz aydan fazla bir sürenin en yüksek günlük seviyesine yakın kaldı. ABD geçen hafta, Moskova'ya Ukrayna'da devam eden savaş konusunda baskı yapmak amacıyla, Rus petrolünün yatırımcısı Bellatrix Energy Ltd.'ye yaptırım uygulanması da dahil olmak üzere tavan fiyat için yeni yaptırım tedbirlerini duyurdu.