Advertisement
HABERLER ABONE OL

Brent ham petrolü önceki üç seansta yüzde 5 düştükten sonra varil başına 78 doların üzerine çıktı; ABD ham petrolü ise 73 dolara yaklaştı. ABD Donanması, Kızıldeniz'deki bir gemiden gelen imdat çağrısına yanıt verirken üzerine ateş açıldığını ve bunun sonucunda üç teknenin battığını söyledi. Devlet medyası, buna yanıt olarak İran'ın Pazartesi günü hayati önem taşıyan su yoluna girdiğini söyledi.

Ham petroldeki kazanımlar, OPEC+ dışında üretimin artması ve talep büyümesinin yavaşlamasına ilişkin endişelerin hakim olduğu çalkantılı bir yılın ardından 2020'den bu yana ilk yıllık düşüşünün ardından geldi. Bu, Gazze ve Ukrayna'daki savaşlar da dahil olmak üzere yükseliş faktörleri ve Fed’in faiz oranlarını artırmayı bıraktığına dair işaretlerle dengelendi.

Danimarka'ya ait bir konteyner gemisine düzenlenen saldırıya ABD'nin verdiği yanıtın ardından bir Husi heyeti Tahran'da yetkililerle bir araya geldi. AP Moller-Maersk A/S, hayati önem taşıyan su yolundaki durumu değerlendirmek için tüm Kızıldeniz geçişini bir kez daha askıya aldı.

Singapur'daki aracı kurum Phillip Nova Pte'nin kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, Kızıldeniz'e atıfta bulunarak, "Devam eden jeopolitik gerilimlerin fiyatlara destek sağlaması bekleniyor. Çin'deki toparlanma, 2024'e girerken petrol tüccarları için de endişe verici" dedi.

Çin hisseleri, beklenenden zayıf gelen fabrika verileri ve Başkan Şi Cinping'in ekonominin karşı karşıya olduğu olumsuzluklara işaret eden konuşmasının ardından yılın ilk işlem gününde Asya hisse senetlerini aşağı çekti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve müttefiklerinin son kesintileri bu çeyrekte yürürlüğe girecek ve bu süre daha da uzatılabilecek. Yatırımcılar genel olarak OPEC+'nın üretimi daha da kısma yönündeki 30 Kasım taahhüdüne karşı temkinli davrandı ve bunun uygulanmasına şüpheyle yaklaştı.