Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

ABD ham petrolü, güçlü doların Döviz cinsinden fiyatlanan emtialara baskı yapması nedeniyle varil başına 85 doların üzerinde çok az değişiklik gösterdi. Fiyatlar seans boyunca yüzde 1'in altındaki kazanç ve kayıplar arasında dalgalandı.

Üst düzey İsrailli askeri yetkililer, Batılı ve Arap ülkeleri Başbakan Binyamin Netanyahu'yu saldırgan bir tepkinin İsrail'in çıkarlarına zarar vereceğine ikna etmeye çalışırken, ülkelerinin Tahran'ın hafta sonu saldırısına yanıt vermekten başka seçeneği olmadığını söyledi. İran, Orta Doğu küresel ham petrol arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

İsrailli yetkililerin misilleme konusundaki yorumları, Pazartesi günü geç saatlerde petrol opsiyon piyasasında yeni bir ihale turuna yol açtı. Küresel gösterge Brent ham petrolüne yönelik yükseliş çağrıları, Ekim ayından bu yana düşüş yönlü satımlara karşı en büyük primle işlem görüyor ve yüksek fiyatlardan kâr sağlayan sözleşmelerin hacmi yeni bir rekora imza atıyor.

BOK Financial kıdemli başkan yardımcısı Dennis Kissler, saldırıların tırmanmayla sonuçlanmaması veya "petrol üreten bileşenlerin tahrip olmasına yol açmaması durumunda, her saldırının fiyatlar üzerinde daha az etki yaratacağını. Yine de ham petrolde yaklaşık 7 ila 10 dolar arasındaki jeopolitik risk primi, büyük olasılıkla gerilimin azaldığına dair işaretler oluşana kadar devam edecek" söyledi.