Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

ABD ham petrolü, Çarşamba günü gün içi ticarette 26 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra varil başına 75 doların üzerine çıkarken, Brent 80 doların üzerine çıktı. ABD stokları geçen hafta 9 milyon varilden fazla düşerek tahminlerin altı katı düşerek Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Çin'de hükümet, bankaların zorunlu karşılık oranını iki hafta içinde azaltacağını açıkladı ve daha fazla destek önleminin gelebileceğinin sinyalini vererek, en büyük ham petrol ithalatçısının enerji tüketimi görünümüne yardımcı oldu.

Petrol bu ay dar bir aralığın dışına çıkmakta zorlandı; Kızıldeniz'de küresel ticareti olumsuz etkileyen jeopolitik gerilimler, OPEC dışı üreticilerden gelen ham arz büyümesinin güçlü kalacağı endişeleriyle dengelendi. Orta Doğu'daki artan riskleri hatırlatan ABD donanması, İran destekli Husi isyancıların Yemen'de ateşlediği iki konteyner gemisine yönelik saldırıları önledi.

Saxo Capital Markets Piyasa Stratejisti Charu Chanana, "Son zamanlarda üretimi kesintiye uğratan anormal derecede soğuk hava göz önüne alındığında, ÇED stoklarındaki düşüş pekâlâ bir anormallik olabilir. Ancak OPEC dışı arzın Orta Doğu'daki endişeleri dengelemeye devam ettiğini, bunun da küresel büyüme görünümünde daha fazla netlik oluşana kadar petrolün sınırlı kalabileceğine işaret ettiğini” söyledi.