Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda likidite bolluğunun azaldığına dair işaret Fed’in ters repo kanalından geldi. Bankaların ve para piyasası fonlarının ekstra likiditesini faiz geliri elde etmek için kullandığı Fed’in gecelik ters repo kanalına park edilen miktar 2021’den bu yana ilk kez 500 milyar doların altına geriledi.

Perşembe günü 82 katılımcı 493 milyar doları ters repo kanalına aktardı. 30 Aralık 2022’de 2,55 trilyon dolar ile bu kanala yatırılan miktar zirve yapmıştı. Bazı Wall Street yorumcuları bu miktarın azalmasının aşırı likiditenin finansal sistemden çekilmesine bağlamıştı.

Fed’in bilanço küçültmesiyle miktarsal sıkılaştırmaya gitmesi likiditenin azalmasına yol açıyor. Ocak ayında Dallas Fed Başkanı Lorie Logan bu riske dikkat çekerek bilanço küçültme hızının düşürülmesini tavsiye etmişti.

Fed Başkanı Jerome Powell ise önümüzdeki aylarda bilanço küçültme hızını yavaşlatmak ve nihayetinde sona erdirmek hakkında “derinlemesine tartışmalara başlamayı planladıklarını” aktarmıştı. Fed, miktarsal sıkılaşmanın başladığı Haziran 2022’den bu yana bilançosunu yaklaşık 1,29 trilyon dolar küçülttü.

"Sıkılaşan likidite ralliyi bitirecek"

Morgan Stanley Wealth Management CIO’su Lisa Shalett’e göre aşırı likidite olduğu sürece Amerikan hisselerinde yükseliş sürebilir. Ancak Shalett bu yıl likiditenin kurumasını bekliyor. Bloomberg TV’ye konuşan Shalett’e göre 2024’ün ilerleyen döneminde ABD Hazinesi’nin daha fazla tahvil ihraç etmek zorunda kalmasıyla likidite sıkılaşmaya başlayacak.

Shalett miktarsal sıkılaşmanın ticari gayrimenkulleri ve bölgesel bankaları olumsuz etkilediğine de dikkat çekti.

Shalett, Morgan Stanley’in yıldız stratejisti Mike Wilson’un bankanın Küresel Yatırım Komitesi’nden ayrılmasının ardından vekalet komitenin başkanlığını devralmıştı.