Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) teşvik kararının beklentilerin gerisinde kalmasının ardından dolardaki düşüş ile birlikte, Temmuz başından bu yana ilk haftalık kazancına yöneldi.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,343.94 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:50'de 1,340 dolar seviyesine geldi. Metal bu hafta yüzde 1.3 yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü dördüncü güne taşıyaraj iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Altın bu yıl, merkez bankalarının teşvikleri ve bununla beraber Fed'in para politikasını sıkılaştırmadaki istikrarsızlığından dolayı ralli yaptı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, exchange traded fonları (Borsada işlem gören fonlar-ETF) alımlarını artırırken, bazı beklentilerin aksine, devlet tahvili alımlarını artırmaktan kaçındı ve politika faizini değiştirmedi. Yatırımcılar öte yandan, Avrupa'da banka stres testlerinin sonuçlarını ve ABD büyüme rakamlarını da yakından izliyor.

Sydney'de CMC Markets şef piyasa analisti Ric Spooner, "Tepki, Japonya Merkez Bankası'nın küçük çaplı politika adımına küçük çaplı bir piyasa tepkisi olduğunu işaret ediyor," dedi ve "Altın göz önüne alındığında, muhtemelen Avrupa'daki stres testler ve ABD GSYİH verisi daha fazla etkili olma potansiyeline sahip" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 2.65 ton artarak 2,002 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 286.80 yuana (1,340.44 dolar) geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.2 düşüşle gram başına 288.55 yuana inerken, gümüş yüzde 0.6 kayıpla kilogram başına 4,472 yuana indi.

Palladyum bu ay yüzde 17 ile 2008'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştiriken, platin yüzde 11 yükselerek 2012'den bu yana en iyi aylık performansına yöneldi.