Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının yaklaşık bir yılın en hızlı artışını göstermesinin ardından varil başına 42 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.3 düştükten sonra fazla değişmedi. Baker Hughes Inc.'nin verilerine göre, aktıf petrol sondaj kuyusu sayısı 381'e çıktı ve yükselişini altıncı haftaya taşıyarak 28 Ağustos'tan bu yana en uzun artış dönemini gerçekleştirdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'ndan (OPEC) iki temsilciye göre, OPEC ülkeleri, Nisan ayında OPEC dışı ülkeler ile varılmaya çaılışılan üretimin dondurulması anlaşması konusunda ısrarcı olmadıklarını söyledi.

Petrol, geçen hafta Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 20'den fazla düşerek ayı piyasası olarak adlandırılan duruma girmesi ve yaklaşık dört aydır ilk kez 40 doalrın altında kapatmasınına rdından dalgalandı. ABD'de sondaj kuyusu sayısı, ülke çapında ham petrol stoklarının artmaya devam etmesi ve böylelikle stokların beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üzerinde seyretmeye devam etmesi ile birlikte artıyor.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Satış dalgasınında en kötü geride kalmış görünüyor," dedi ve "Piyasa beklentisi, fiyatlar 40 doların altına indiğinde, kısa pozisyon kapama alımlarının fiyatları desteklemesi ile birlikte döndü. Kısa vadede, 45 dolar muhtemelen izlenmesi gerekecen bir sonraki kilit seviye olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 11:132te varil başına 41.84 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 13 sent düşerek 41.80 dolardan akapandı. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 44 altındaydı.

Ekim vadeli Brent ptrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3 sent yükselerek varil başına 44.30 dolara geldi. Fiyatlar Cuma günü 2 sent düşüşle 44.27 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brenty petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyaska 1.65 dolar primli işlem gördü.