Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yen, Çarşamba günü yayınlanan Fed tutanaklarının yetkililerin faiz artırımının aciliyeti konusunda ayrıştığını işaret etmesi ardından dolar karşısında bu hafta ikinci kez 100 seviyesini aştı.

Dolar, yatırımcıların bu yıl sonuna kadar Fed'den en fazla bir kez faiz artırımı beklemesiyle, 2016 yılında yüzde 5'in üzerinde düşüş kaydetti. Politika yapıcılar 2016 yılının başında dört kez faiz artırımına gidileceği yönünde tahminde bulunmuştu. Bu durum Fed politikalarının, parasal teşviklerini artıran Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) politikalarından daha az ayrışacağını işaret ediyor.

Melbourne'de I Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, “Fed'in faiz artırımına yönelik Aralık ayıyla ilgili bile giderek artan şüpheler var. Böyle bir senaryoda çok zayıf dolar, önemli ölçüde güçlü bir yenle karşı karşıya kalacaktır. Piyasada, böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda Japonya hükümetinin veya BOJ'un yapabilecek pek az şeyi olduğuna ilişkin bir görüş var” dedi.

Yen, Salı günü 24 Haziran'dan bu yana en güçlü olan 99.54'ü görmesinin ardından, Perşembe günü Tokyo saatiyle 11:11'de dolar karşısında 99.84 seviyesinden işlem gördü.